ЗАГОРЕЛО? НЕ ПАНИЧИТЕ! Ових 5 трикова вам може спасити и јело и дружење са пријатељима
Сваком ко кува, невезано за то колико има искуства, бар једном је загорело јело.
Било да сте на тренутак скренули поглед са шпорета или сте преценили јачину рингле, резултат је исти, а то је непријатан мирис и укус који кваре све што сте планирали.
Међутим, постоји низ једноставних и делотворних начина који могу "оживети" и најпроблематичније оброке.
Не мешајте загорело и чисто
Први инстинкт многих је да одмах промешају садржај шерпе, не знајући да тиме само погоршавају ситуацију.
Мешањем се загорели слој помеша са осталим деловима хране, преносећи и мирис и укус паљевине. Уместо тога, пажљиво пребаците горње слојеве хране – оне који нису изгорели – у нову посуду. Тиме ћете сачувати "добар" део оброка и олакшати даље поправке укуса.
Кромпир
Ако је јело већ добило онај карактеристичан, тежак мирис загорелог, сиров кромпир може учинити чудо. Исецкајте га на дебеле колутове и ставите их у јело које сте пребацили у нову посуду. Оставите да одстоји 10–15 минута.
Кромпир има способност да упије непријатне мирисе, а затим га једноставно уклоните. По потреби, можете додати и мало бибера или других зачина како бисте додатно освежили укус.
Сирће за неутрализацију горчине
У случају да је јело препечено и има горак укус, сирће долази као брзинско решење. Пребаците јело у другу посуду, додајте једну до две кашике сирћета (најбоље винског или јабуковог) и оставите неколико минута.
Сирће ће помоћи да се неутралишу горке ноте и да се јело омекша, нарочито ако је у питању месо или вариво. Важно је да не претерате са количином – циљ је баланс, не киселост.
Сос и бујон за завршни потез
Ако је јело суво, горко или му фали пуноћа укуса, додавање соса (парадајз сос, павлака, соја сос) или бујона (пилећи, повртни) може потпуно променити укус. Ови додаци не само да враћају влагу, већ маскирају и преостали траг непријатног мириса.
У зависности од јела, изаберите одговарајући додатак, павлака за кремасте супе, соја сос за wок јела, или бујон за кувана јела и паприкаше.
Ако је јело већ добило онај карактеристичан, тежак мирис загорелог, сиров кромпир може учинити чудо. Исецкајте га на дебеле колутове и ставите их у јело које сте пребацили у нову посуду. Оставите да одстоји 10–15 минута.
Кромпир има способност да упије непријатне мирисе, а затим га једноставно уклоните. По потреби, можете додати и мало бибера или других зачина како бисте додатно освежили укус.
Сирће за неутрализацију горчине
У случају да је јело препечено и има горак укус, сирће долази као брзинско решење. Пребаците јело у другу посуду, додајте једну до две кашике сирћета (најбоље винског или јабуковог) и оставите неколико минута.
Сирће ће помоћи да се неутралишу горке ноте и да се јело омекша, нарочито ако је у питању месо или вариво. Важно је да не претерате са количином – циљ је баланс, не киселост.
Сос и бујон за завршни потез
Ако је јело суво, горко или му фали пуноћа укуса, додавање соса (парадајз сос, павлака, соја сос) или бујона (пилећи, повртни) може потпуно променити укус. Ови додаци не само да враћају влагу, већ маскирају и преостали траг непријатног мириса.
У зависности од јела, изаберите одговарајући додатак, павлака за кремасте супе, соја сос за wок јела, или бујон за кувана јела и паприкаше.