EVO KOLIKO ČESTO TREBA MENJATI KUHINJSKU KRPU Ova greška pravi se svakog dana, tako se ugrožava zdravlje!
Dok papirne ubruse bacimo posle jedne upotrebe, krpe koristimo iznova i iznova.
Kuhinjske krpe su nezaobilazan dodatak svakom domaćinstvu – brišemo njima tanjire, ruke dok kuvamo, prosutu vodu, zamazani sto i radnu površinu. Ipak, baš zato što ih koristimo za sve i svašta, važno je znati kada je vreme da ih zamenimo – jer u suprotnom rizikujemo zdravlje cele porodice.
Dok papirne ubruse bacimo posle jedne upotrebe, krpe koristimo iznova – što jeste ekološki, ali i potencijalno opasno, posebno ako ih ne peremo dovoljno često. U njima se brzo zadržavaju bakterije, prljavština i ostaci hrane, koje lako možemo preneti po celoj kuhinji – i na tanjire i na ruke.
Koliko često treba menjati kuhinjske krpe?
Zdravstveni stručnjaci savetuju da bi kuhinjske krpe trebalo menjati svakog dana, posebno ako su korišćene za brisanje ruku, prosutih tečnosti, radne površine na kojoj se priprema meso ili riba. U tim slučajevima, krpa treba odmah u mašinu.
S druge strane, ako ste krpom prebrisali samo čistu radnu površinu ili obrisali suvu prašinu sa stola, može sačekati još jedno korišćenje. Ipak – to bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo.
Na koliko stepeni prati kuhinjske krpe?
Da biste se rešili svih bakterija, krpe perite na što višoj temperaturi, idealno na 90 stepeni. Niži stepeni i brzo ispiranje neće ubiti sve što se zadržalo u vlaknima. Ako imate mogućnost, povremeno ih osušite i na suncu – UV zraci dodatno dezinfikuju tkaninu.