Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MNOGI OD NAS NAKON KUPOVINE SIRA NAPRAVE NAJVEĆU GREŠKU Donesemo ga kući i uradimo ono što nikako ne bismo smeli

14.09.2025. 15:58 16:07
Piše:
Izvor:
Krstarica
Sir/Pexels
Foto: Pexels/Sir

Mnogi od nas kada kupe sir u prodavnici, izvade ga iz providne folije i stave u frižider misleći da smo uradili sve kako treba. Ipak, ta providna plastična folija koja je štitila sir na polici postaje najveći neprijatelj kada ga donesete kući, piše Krstarica.

Stručnjaci, naime, objašnjavaju da providna plastična folija prekida pristup vazduhu koji je ključan za očuvanje svežine, pogotovo kod tvrdih i masnijih sireva. Istovremeno, ostavlja da svetlost deluje na površinu, što menja boju i degradira ukus. Zarobljena vlaga postaje leglo za plesan i sluzav sloj.

Zato je savet da, umesto plastike, sir obmotate u papir za pečenje ili voštani papir. Ovi materijali omogućavaju da sir „diše“, zadržavaju optimalnu vlažnost i sprečavaju širenje mirisa po frižideru. Po želji, ovako umotan sir možete dodatno zaštititi hermetički zatvorenom kutijom.

Tvrdi sirevi poput parmezana često dolaze vakumirani i bezbedni su dok god ambalaža ostane neoštećena. Nakon otvaranja, sir prebacite u staklenu posudu s poklopcem ili ga zamotajte u blago navlaženu pamučnu krpu da se ne presuši.

Iako zamrzavanje produžava rok trajanja, boja, tekstura i ukus sireva se menjaju nakon odmrzavanja. Umesto rizika, kupujte manje količine koje ćete moći da potrošite u roku od nekoliko dana i uživajte u autentičnom ukusu.

Primenom ovih jednostavnih koraka produžićete svežinu i ukus sira, a frižider će ostati bez neželjenih mirisa i plesni.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar