BOBICE NAŠEG DETINJSTVA KOJE ŠTITE SRCE, OČI, IMUNITET 10 jakih razloga zašto treba da jedemo čudotvorne kupine!
Neverovatne crne bobice za kojima smo kao deca najčešće posezali boraveći kod bake na selu, osim osvežavajućeg dejstva, imaju i snažan uticaj na naše zdravlje.
Bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji su veoma efikasni u prevenciji brojnih bolesti.
1. Kupine sadrže i do deset puta više antioksidanasa nego paradajz ili brokoli, čime se svrstavaju u deset najzdravijih namirnica. Poseban antioksidans koji sadrže — elagitanin — retko se nalazi u drugim namirnicama, a pokazao se veoma delotvornim u borbi protiv raka.
2. Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.
3. Intenzivna ljubičasta boja kupina potiče od antocijana, snažnog antioksidansa koji blagotvorno deluje na zdravlje, naročito na kardiovaskularni sistem, i igra važnu ulogu u prevenciji malignih bolesti.
4.Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno umanjuju rizik od dijabetesa i bolesti probavnog sistema, poput divertikuloze, a saveznik su i u smanjenju viška telesne težine.
5. Seme kupine sadrži elagičnu kiselinu, snažan antioksidans koji deluje na različite hronične bolesti. Istraživanja pokazuju da se ova kiselina ne uništava kuvanjem, tako da i džemovi i kompoti zadržavaju njeno blagotvorno dejstvo.
6. Kupine su niskokalorične, ali bogate vitaminima C i E, folnom kiselinom, kao i mineralima poput kalijuma, mangana i magnezijuma.
7. Jedna šaka kupina sadrži osam grama prehrambenih vlakana, pre svega pektina, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola.
8.Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupine imaju protivupalno i antibakterijsko dejstvo, posebno u funkciji zdravlja krvnih sudova.
9. Kupine prednjače među bobičastim voćem po sadržaju fitoestrogena, supstance koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji raka dojke i grlića materice.
10. Kupine sadrže i lutein, ključnu prirodnu supstancu za zdravlje očiju. On smanjuje rizik od degenerativnih oboljenja oka i pojave katarakte, delujući kao filter sunčeve svetlosti i apsorbujući štetno UV zračenje.