Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) KENEDI TORTA BILA JE OBAVEZNA NA PRAZNIČNIM PROSLAVAMA 90-IH Naša verzija razlikuje se od američke, ovo je RECEPT- Nema izdašnije poslastice

23.05.2025. 11:04 11:13
Piše:
Izvor:
Domaći recepti.com/Stil kurir/dnevnik.rs
Torta
Foto: Pexels.com, ilustracija

Pred vama je recept za Kenedi tortu, koja je bila najpopularnija 90-ih godina prošlog veka. Naša verzija razlikuje se od tradicionalne američke verzije koja se pravi sa voćem

Potrebni sastojci: 

Kora - peku se 2:

5 belanca
5 kašika šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
2 kašike prezle
1-2 kašike kakaa
Kora III:

4 jaja
4 kašika šećera
4 kašike brašna
5 g praška za pecivo
Krem:

10 žumanaca
10 kašika šećera
100 g čokolade
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
Preliv:

250 ml mleka
2 kašike šećera
100 g čokolade
Priprema:

Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije sjajna masa. Lagano umešati orahe, brašno i prezle. Smesu sipati u obložen pleh i peći na 180°C oko 15 minuta. Ponoviti postupak još jednom da dobijete dve kore.

Žuta kora (biskvit):

Umutiti jaja sa šećerom dok ne posvetle i zapene. Dodati brašno i prašak za pecivo i sjediniti laganim mešanjem. Peći u istom plehu 26cm na 180°C oko 20 minuta.

Krem:

Na pari kuvati žumanca koja ste dobro umutili sa šećerom uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne, 15 – 20 minuta. Dodati čokoladu posle 12-13 minuta i mešati dok se ne otopi. Ohladiti. Umutiti maslac i sjediniti sa ohlađenim kremom.

Preliv:

Ugrejati mleko da bude vrelo, šećer i čokoladu preliti vrelim mlekom i mešati dok se čokolada ne otopi. Preliv se koristi za natapanje kora.

Slaganje torte:

Prva kora od belanaca – Polovina fila – Žuta kora – Druga polovina fila – Druga belanac kora. Po želji – glazura od čokolade ili šlag na vrh.

Izvor:
Domaći recepti.com/Stil kurir/dnevnik.rs
Piše:
Pošaljite komentar