overcast clouds
10°C
24.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2451
usd
103.5917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) КЕНЕДИ ТОРТА БИЛА ЈЕ ОБАВЕЗНА НА ПРАЗНИЧНИМ ПРОСЛАВАМА 90-ИХ Наша верзија разликује се од америчке, ово је РЕЦЕПТ- Нема издашније посластице

23.05.2025. 11:04 11:13
Пише:
Извор:
Domaći recepti.com/Stil kurir/dnevnik.rs
Torta
Фото: Pexels.com, ilustracija

Пред вама је рецепт за Кенеди торту, која је била најпопуларнија 90-их година прошлог века. Наша верзија разликује се од традиционалне америчке верзије која се прави са воћем

Потребни састојци: 

Кора - пеку се 2:

5 беланца
5 кашика шећера
100 г млевених ораха
1 кашика брашна
2 кашике презле
1-2 кашике какаа
Кора ИИИ:

4 јаја
4 кашика шећера
4 кашике брашна
5 г прашка за пециво
Крем:

10 жуманаца
10 кашика шећера
100 г чоколаде
250 г маслаца
100 г шећера у праху
Прелив:

250 мл млека
2 кашике шећера
100 г чоколаде
Припрема:

Умутити 5 беланаца у чврст снег, постепено додавати шећер и мутити док се не добије сјајна маса. Лагано умешати орахе, брашно и презле. Смесу сипати у обложен плех и пећи на 180°Ц око 15 минута. Поновити поступак још једном да добијете две коре.

Жута кора (бисквит):

Умутити јаја са шећером док не посветле и запене. Додати брашно и прашак за пециво и сјединити лаганим мешањем. Пећи у истом плеху 26цм на 180°Ц око 20 минута.

Крем:

На пари кувати жуманца која сте добро умутили са шећером уз непрестано мешање, док се не згусне, 15 – 20 минута. Додати чоколаду после 12-13 минута и мешати док се не отопи. Охладити. Умутити маслац и сјединити са охлађеним кремом.

Прелив:

Угрејати млеко да буде врело, шећер и чоколаду прелити врелим млеком и мешати док се чоколада не отопи. Прелив се користи за натапање кора.

Слагање торте:

Прва кора од беланаца – Половина фила – Жута кора – Друга половина фила – Друга беланац кора. По жељи – глазура од чоколаде или шлаг на врх.

Извор:
Domaći recepti.com/Stil kurir/dnevnik.rs
Пише:
Пошаљите коментар