Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SIMBOL LJUBAVI I TRADICIJE Vasina torta i njena dirljiva priča

16.06.2025. 12:54 13:44
Piše:
Izvor:
sd.rs/ Krstarica
торта
Foto: pixabay

Vasina torta nije samo slatkiš, ona je deo srpske istorije, simbol ljubavi i sećanja na vreme kada su jednostavni gestovi imali najveću vrednost.

Ova torta je prava kraljica starinskih poslastica koja već više od jednog veka zauzima svoje mesto na slavskim trpezama, rođendanskim proslavama i drugim važnim događajima širom Srbije.

Međutim, da li ste znali da Vasina torta ima priču koja je jednako slatka kao i njen ukus? Ova torta nije samo delikates za sladokusce, već je i deo naše kulturne baštine.

Priča o Vasinoj torti:

Legenda kaže da je Vasina torta prvi put pripremljena 1908. godine u Paraćinu. Glavni junak ove priče je Vasa Čokrljan, čovek čija je ljubav prema supruzi Jeleni bila neizmjerna. Kada su lekarima u trudnoći predviđali ozbiljne komplikacije, Vasa je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da pronađe pomoć. Njegova potraga dovela ih je do Beča, gde su bečki stručnjaci pomogli Jeleni da rodi zdravu bebu, a ona se brzo oporavila.

U znak zahvalnosti za Vasu, koji je pokazao izuzetnu požrtvovanost, Jelenina majka odlučila je da mu posveti tortu i nazove je njegovim imenom, Vasina torta. Ova predivna poslastica brzo je postala simbol ljubavi, snage i porodične zajednice.

Recept za Vasinu tortu:

Sastojci za koru:

5 jaja

5 kašika šećera

1 kašika brašna

6 kašika mlevenih badema

1 kašičica ekstrakta vanile

Sastojci za prvi fil:

125 ml mleka

4 kašike šećera

200 g mlevenih oraha

4 žumanca

125 g šećera

10 kašika soka od pomorandže

Narendana korica pomorandže

100 g čokolade za kuvanje

150 g rastopljenog putera

Sastojci za drugi fil (šam):

4 belanca

200 g šećera

125 ml vode

1 kašičica soka od limuna

Priprema:

Priprema kore:
Umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite žumanca sa šećerom, a zatim dodajte brašno, mlevene bademe i vanilu. Lagano sjedinite sa belancima. Pecite u podmazanom okruglom plehu na 170°C oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi.

Priprema prvog fila:
Prokuvajte mleko sa šećerom, dodajte orahe i čokoladu, a zatim i sok i koricu pomorandže. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom na pari. Kada se fil ohladi, dodajte umućeni puter.

Priprema šama:
Umutite belanca, postepeno dodajte vruć sirup od šećera i vode, kuvajući dok smesa ne dobije gustinu meda. Na kraju dodajte sok od limuna.

Finalna dekoracija:
Premažite koru prvim filom, a celu tortu prekrivajte šamom. Dekorišite svežim kolutovima pomorandže ili ušećerenim kriškama. Tortu čuvajte u frižideru do služenja.

Izvor:
sd.rs/ Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar