clear sky
12°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СИМБОЛ ЉУБАВИ И ТРАДИЦИЈЕ Васина торта и њена дирљива прича

16.06.2025. 12:54 13:44
Пише:
Извор:
sd.rs/ Krstarica
торта
Фото: pixabay

Васина торта није само слаткиш, она је део српске историје, симбол љубави и сећања на време када су једноставни гестови имали највећу вредност.

Ова торта је права краљица старинских посластица која већ више од једног века заузима своје место на славским трпезама, рођенданским прославама и другим важним догађајима широм Србије.

Међутим, да ли сте знали да Васина торта има причу која је једнако слатка као и њен укус? Ова торта није само деликатес за сладокусце, већ је и део наше културне баштине.

Прича о Васиној торти:

Легенда каже да је Васина торта први пут припремљена 1908. године у Параћину. Главни јунак ове приче је Васа Чокрљан, човек чија је љубав према супрузи Јелени била неизмјерна. Када су лекарима у трудноћи предвиђали озбиљне компликације, Васа је учинио све што је било у његовој моћи да пронађе помоћ. Његова потрага довела их је до Беча, где су бечки стручњаци помогли Јелени да роди здраву бебу, а она се брзо опоравила.

У знак захвалности за Васу, који је показао изузетну пожртвованост, Јеленина мајка одлучила је да му посвети торту и назове је његовим именом, Васина торта. Ова предивна посластица брзо је постала симбол љубави, снаге и породичне заједнице.

Рецепт за Васину торту:

Састојци за кору:

5 јаја

5 кашика шећера

1 кашика брашна

6 кашика млевених бадема

1 кашичица екстракта ваниле

Састојци за први фил:

125 мл млека

4 кашике шећера

200 г млевених ораха

4 жуманца

125 г шећера

10 кашика сока од поморанџе

Нарендана корица поморанџе

100 г чоколаде за кување

150 г растопљеног путера

Састојци за други фил (шам):

4 беланца

200 г шећера

125 мл воде

1 кашичица сока од лимуна

Припрема:

Припрема коре:
Умутите чврст снег од беланаца. Посебно умутите жуманца са шећером, а затим додајте брашно, млевене бадеме и ванилу. Лагано сједините са беланцима. Пеците у подмазаном округлом плеху на 170°Ц око 25 минута. Оставите да се охлади.

Припрема првог фила:
Прокувајте млеко са шећером, додајте орахе и чоколаду, а затим и сок и корицу поморанџе. У посебној посуди умутите жуманца са шећером на пари. Када се фил охлади, додајте умућени путер.

Припрема шама:
Умутите беланца, постепено додајте врућ сируп од шећера и воде, кувајући док смеса не добије густину меда. На крају додајте сок од лимуна.

Финална декорација:
Премажите кору првим филом, а целу торту прекривајте шамом. Декоришите свежим колутовима поморанџе или ушећереним кришкама. Торту чувајте у фрижидеру до служења.

Извор:
sd.rs/ Krstarica
Пише:
Пошаљите коментар