KLASIKA SA PREOKRETOM Probajte kupus salatu sa karamelizovanim lukom i pavlakom
Kupus salata sa karamelizovanim lukom i pavlakom donosi osvežavajuću i drugačiju notu poznatom jelu.
Ova kupus salata je jednostavna, ali njena posebnost leži u karamelizovanom crnom luku koji joj daje bogat i sladak šmek. Savršen je prilog za svaki ručak ili lagani obrok tokom cele godine.
Sastojci:
- 300–350 g kupusa
- 2 sveža krastavca
- 3-4 kuvana jajeta
- 1-2 crna luka
- 1-2 kašike biljnog ulja (za prženje luka)
- prstohvat šećera
- 2-3 kašike pavlake ili majoneza
- so, biber po ukusu
- sveže zelenilo po želji (peršun, mirođija).
Priprema
Kupus sitno iseckajte ili narendajte. Krastavce iseckajte na tanke kolutove ili kockice. Kuvana jaja oljuštite i iseckajte na kockice.
Crni luk iseckajte na tanke kolutove i propržite na ulju sa prstohvatom šećera dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se malo ohladi.
U velikoj činiji pomešajte kupus, krastavce, jaja i prženi luk. Dodajte pavlaku ili majonez, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro izmešajte. Na kraju dodajte seckano sveže zelenilo po želji.
Savet
Da bi salata bila još ukusnija, crni luk pržite na srednjoj temperaturi polako, bez žurbe, kako bi dobio bogatu karamelizovanu aromu.