SVE ŠTO VOLITE U JEDNOM ZALOGAJU Slana torta sa filom od piletine, dovoljno praktična da se ponese na posao ili izlet
Isprobajte recept za slanu tortu sa filom od piletine. Mekano testo, bogat fil i savršeno pečenje čine ovo jelo idealnim za ručak, večeru ili slavsku trpezu.
Ako tražite jelo koje je sočno, zasitno i lako za pripremu, slana torta sa filom od piletine je pravi pogodak. Spoj mekanog testa, kremastog fila i topljenog sira daje savršen zalogaj za ručak, večeru ili slavsku trpezu.
Posebna prednost je što se lako seče i lepo drži oblik, pa izgleda i kao dekorativno jelo na stolu.
Sastojci za kremasti fil od piletine:
- 1 manji crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 svež paradajz
- 400 g kuvane i usitnjene piletine
- so i biber po ukusu
- 1/2 kašike mlevene paprike
- sveže seckani praziluk po ukusu (zeleni deo)
- 4 kašike paradajz sosa
- 2 kašike krem sira.
Sastojci za testo:
- 4 jajeta
- 500 ml punomasnog mleka
- 150 g rendanog kačkavalja ili parmezana
- 200 ml ulja
- so po ukusu
- 3 šolje brašna (šolja od 240 ml)
- 1,5 kašike praška za pecivo.
Za slojeve:
- listovi kačkavalja
- majonez.
Savet
Ostavite tortu da se prohladi 10-15 minuta pre sečenja – tako će se fil lepo stegnuti i parčići će biti uredni.
Priprema
Sitno naseckajte luk, beli luk i paradajz pa ih propržite na malo ulja. Dodajte usitnjenu kuvanu piletinu, začine, praziluk, paradajz sos i krem sir. Sve dobro sjedinite i sklonite sa ringle.
Umutite jaja sa mlekom, uljem i prstohvatom soli. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umešajte dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju umešajte sir.
U podmazan pleh sipajte polovinu smese za testo. Preko stavite listove kačkavalja pa rasporedite fil od piletine. Pospite majonezom. Zatim sipajte preostalu polovinu testa i ponovo stavite listove kačkavalja.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta, dok lepo ne porumeni.
Slana torta sa filom od piletine je pravi porodični recept – bogata, mekana i kremasta, a dovoljno praktična da se ponese i na posao ili izlet.