OVAKVU ZIMNICU NISTE SIGURNO PRAVILI! Donosimo 3 recepta koja spajaju slatko i slano, a osvajaju svojim neobičnim ukusom
Kad pomislimo na zimnicu, obično nam na pamet padnu ajvar, turšija ili klasično slatko od voća.
Međutim, savremena kuhinja donosi i neočekivane recepte koji spajaju nespojivo – slatko i slano, povrće i začine, jednostavne namirnice i nove ideje. Donosimo vam tri originalna recepta za zimnicu koja će iznenaditi vaše ukućane i goste.
Džem od slanine
Specijalitet koji kombinuje dimljenu slaninu, kafu i sirće može zvučati čudno, ali rezultat je namaz pun ukusa – slatko-slani, dimljeni i bogat. Sjajno ide uz sireve, tople sendviče ili kao dodatak pečenom mesu.
Sastojci:
• 450 g dimljene slanine
• 1 veliki iseckani crveni luk
• 3 iseckana čena belog luka
• pola kašike tucane ljute paprike
• 180 ml jake crne kafe
• 60 ml balzamiko sirćeta
• 60 ml jabukovog sirćeta
• 110 ml javorovog sirupa ili meda
• 70 g smeđeg šećera
• 1 komad korice pomorandže
Priprema:
• Slaninu iseckati i pržiti oko 15 minuta dok ne postane hrskava. Ocediti višak masnoće.
• U većoj šerpi na kašici masnoće od slanine izdinstati luk i beli luk dok ne omekšaju (oko 6 min), dodati tucanu papriku i pržiti još 2 min.
• Ubaciti slaninu, kafu, oba sirćeta, sirup, šećer i koricu pomorandže. Kuvati na srednjoj vatri dok ne provri.
• Smanjiti temperaturu i krčkati 60–70 minuta dok se tečnost ne redukuje i smesa ne postane gusta.
• Izvaditi koricu pomorandže i usitniti smesu blenderom ili štapnim mikserom.
• Ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u sterilne tegle.
• Ovaj slatko-slani specijalitet čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 3-4 nedelje. Ako želite duži rok trajanja, zamrznite ga u manjim teglicama – tako može da stoji i do šest meseci bez gubitka ukusa.
Marmelada od paprike
Ova marmelada je pravi vatromet ukusa – slatka, ljutkasta i mirisna zahvaljujući cimetu i vanili. Savršena je uz sireve, meso sa roštilja ili jednostavno na hlebu.
Sastojci:
• 1,25 kg crvene paprike (ajvarske)
• 250 g ljutih feferona
• 500 g šećera
• 1 limun (sok i rendana kora)
• 1 vanilin šećer
• pola kašičice cimeta
Priprema:
• Paprike očistite od semenki i žilica, isecite na kockice ili trake.
• Stavite ih u šerpu sa šećerom, cimetom, limunovim sokom i koricom. Ostavite da odstoji minimum tri sata.
• Kuvajte na tihoj vatri 10 minuta, pa pojačajte i kuvajte dok ne dobijete gustinu klasične marmelade.
• Sipajte vruće u sterilisane tegle, zatvorite i umotajte u krpe dok se ne ohlade. Na ovaj način mogu da traju do godinu dana na tamnom i suvom mestu, ali nakon otvaranja teglicu obavezno držite u frižideru.
Marinirane tikvice
Lagane, kisele i osvežavajuće – marinirane tikvice su odličan prilog mesu, sirevima ili salatama. Dodavanje ljutih papričica daje im poseban karakter.
Sastojci:
• 1 kg mladih tikvica
• 200 g luka
• 6 dl jabukovog sirćeta
• 5 dl vode
• 150 g smeđeg šećera
• 4 kašike soli
• u svaku teglu po kašičica bele slačice, lovorov list, crni i beli biber, čili papričica
Priprema:
• Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so.
• Tikvice isecite na kolutove ili trake, a luk na rebarca.
• Blanširajte tikvice u marinadi dok ponovo ne proključa. Ponavljajte dok ne obradite sve povrće.
• U sterilisane tegle stavite začine, poređajte tikvice i luk, pa prelijte vrelom marinadom.
• Odmah zatvorite i ostavite da se hladi.
• Najbolje je ih čuvate u dobro zatvorenim teglama na hladnom i tamnom mestu, tako će trajati nekoliko meseci, čak i celu zimu. Kada otvorite teglu, čuvajte je u frižideru i potrošite u roku od sedam do 10 dana.