Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAKVU ZIMNICU NISTE SIGURNO PRAVILI! Donosimo 3 recepta koja spajaju slatko i slano, a osvajaju svojim neobičnim ukusom

22.09.2025. 17:57 18:06
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Kad pomislimo na zimnicu, obično nam na pamet padnu ajvar, turšija ili klasično slatko od voća.

 Međutim, savremena kuhinja donosi i neočekivane recepte koji spajaju nespojivo – slatko i slano, povrće i začine, jednostavne namirnice i nove ideje. Donosimo vam tri originalna recepta za zimnicu koja će iznenaditi vaše ukućane i goste.

 

Džem od slanine

Specijalitet koji kombinuje dimljenu slaninu, kafu i sirće može zvučati čudno, ali rezultat je namaz pun ukusa – slatko-slani, dimljeni i bogat. Sjajno ide uz sireve, tople sendviče ili kao dodatak pečenom mesu.

Sastojci:

           450 g dimljene slanine

           1 veliki iseckani crveni luk

           3 iseckana čena belog luka

           pola kašike tucane ljute paprike 

           180 ml jake crne kafe

           60 ml balzamiko sirćeta

           60 ml jabukovog sirćeta

           110 ml javorovog sirupa ili meda

           70 g smeđeg šećera

           1 komad korice pomorandže

da
Foto: freepik, ilustracija

Priprema:

  Slaninu iseckati i pržiti oko 15 minuta dok ne postane hrskava. Ocediti višak masnoće.

  U većoj šerpi na kašici masnoće od slanine izdinstati luk i beli luk dok ne omekšaju (oko 6 min), dodati tucanu papriku i pržiti još 2 min.

  Ubaciti slaninu, kafu, oba sirćeta, sirup, šećer i koricu pomorandže. Kuvati na srednjoj vatri dok ne provri.

  Smanjiti temperaturu i krčkati 60–70 minuta dok se tečnost ne redukuje i smesa ne postane gusta.

  Izvaditi koricu pomorandže i usitniti smesu blenderom ili štapnim mikserom.

  Ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u sterilne tegle.

  Ovaj slatko-slani specijalitet čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 3-4 nedelje. Ako želite duži rok trajanja, zamrznite ga u manjim teglicama – tako može da stoji i do šest meseci bez gubitka ukusa.

 

Marmelada od paprike

Ova marmelada je pravi vatromet ukusa – slatka, ljutkasta i mirisna zahvaljujući cimetu i vanili. Savršena je uz sireve, meso sa roštilja ili jednostavno na hlebu.

Sastojci:

           1,25 kg crvene paprike (ajvarske)

           250 g ljutih feferona

           500 g šećera

           1 limun (sok i rendana kora)

           1 vanilin šećer

           pola kašičice cimeta

da
Foto: freepik, ilustracija

Priprema:

  Paprike očistite od semenki i žilica, isecite na kockice ili trake.

  Stavite ih u šerpu sa šećerom, cimetom, limunovim sokom i koricom. Ostavite da odstoji minimum tri sata.

  Kuvajte na tihoj vatri 10 minuta, pa pojačajte i kuvajte dok ne dobijete gustinu klasične marmelade.

  Sipajte vruće u sterilisane tegle, zatvorite i umotajte u krpe dok se ne ohlade. Na ovaj način mogu da traju do godinu dana na tamnom i suvom mestu, ali nakon otvaranja teglicu obavezno držite u frižideru.

 

Marinirane tikvice

Lagane, kisele i osvežavajuće – marinirane tikvice su odličan prilog mesu, sirevima ili salatama. Dodavanje ljutih papričica daje im poseban karakter.

Sastojci:

           1 kg mladih tikvica

           200 g luka

           6 dl jabukovog sirćeta

           5 dl vode

           150 g smeđeg šećera

           4 kašike soli

           u svaku teglu po kašičica bele slačice, lovorov list, crni i beli biber, čili papričica

Priprema:

  Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so.

  Tikvice isecite na kolutove ili trake, a luk na rebarca.

  Blanširajte tikvice u marinadi dok ponovo ne proključa. Ponavljajte dok ne obradite sve povrće.

  U sterilisane tegle stavite začine, poređajte tikvice i luk, pa prelijte vrelom marinadom.

  Odmah zatvorite i ostavite da se hladi. 

  Najbolje je ih čuvate u dobro zatvorenim teglama na hladnom i tamnom mestu, tako će trajati nekoliko meseci, čak i celu zimu. Kada otvorite teglu, čuvajte je u frižideru i potrošite u roku od sedam do 10 dana.

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar