Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UNIVERZALNO TESTO ZA SVE PITE, NE CEPA SE I NE LEPI! Jedan sastojak čini ga elastičnim i glatkim, a imamo ga u KUHINJI

05.11.2025. 21:48 21:54
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Ako volite domaće pite, znate da je tajna u savršenom testu. Ono mora biti elastično, glatko i poslušno pod rukama, da se lako razvlači, ne puca i ne nervira!

Donosimo provereni recept za univerzalno testo koje možete koristiti za svaku vrstu pite, od sirnice do bundevare.

Potrebni sastojci:

           700 g brašna (tip 500)

           1 kašičica soli

           1 supena kašika ulja

           1 supena kašika sirćeta (9%)

           400 ml vode

да
Foto: freepik, ilustracija

Ako se čudite otkuda sirće, zapravo u njemu je tajna. Ono će učiniti da se vaša kora razvlači da bude tanka, a da ne puca.

Ova količina je idealna za testo srednje čvrstine, dovoljno meko da se lepo razvlači, a opet dovoljno kompaktno da se ne lepi i ne puca.

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte ulje i sirće, pa postepeno sipajte vodu i mesite dok se masa ne sjedini. Nastavite da mesite dok se testo ne počne odvajati od zidova posude i postane glatko i elastično.

Kada ga umesite, oblikujte ga u kuglu, premažite tankim slojem ulja i pokrijte čistom krpom. Ostavite testo da odmori na sobnoj temperaturi, ne mora u frižider. Idealno je ako ga ostavite preko noći, jer će tako postati još mekše i podatnije.

da
Foto: freepik, ilustracija

Ujutru podelite testo na manje jufkice. Po potrebi dodajte malo brašna da se ne lepi. Svaku jufkicu prvo razvaljajte oklagijom na veličinu manjeg kolača, a zatim pažljivo razvucite rukama na željenu debljinu.

Saveti:

Ako pravite veću količinu pita, slobodno povećajte mere.

Testo je dovoljno elastično i ne puca, pa ćete ga s lakoćom razvući do tankog sloja.

Idealno je za sve vrste pita: sirnicu, tikvenjak, krompirušu, zeljanicu ili pitu s mesom.

Rezultat?

Meko, savitljivo i glatko testo koje se razvlači kao san, – bez živciranja i bez pucanja!

Vaše domaće pite biće lagane, hrskave i ukusne, baš kao one „iz rerne naših baka“, piše 24.sedam

 

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar