UNIVERZALNO TESTO ZA SVE PITE, NE CEPA SE I NE LEPI! Jedan sastojak čini ga elastičnim i glatkim, a imamo ga u KUHINJI
Ako volite domaće pite, znate da je tajna u savršenom testu. Ono mora biti elastično, glatko i poslušno pod rukama, da se lako razvlači, ne puca i ne nervira!
Donosimo provereni recept za univerzalno testo koje možete koristiti za svaku vrstu pite, od sirnice do bundevare.
Potrebni sastojci:
• 700 g brašna (tip 500)
• 1 kašičica soli
• 1 supena kašika ulja
• 1 supena kašika sirćeta (9%)
• 400 ml vode
Ako se čudite otkuda sirće, zapravo u njemu je tajna. Ono će učiniti da se vaša kora razvlači da bude tanka, a da ne puca.
Ova količina je idealna za testo srednje čvrstine, dovoljno meko da se lepo razvlači, a opet dovoljno kompaktno da se ne lepi i ne puca.
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte ulje i sirće, pa postepeno sipajte vodu i mesite dok se masa ne sjedini. Nastavite da mesite dok se testo ne počne odvajati od zidova posude i postane glatko i elastično.
Kada ga umesite, oblikujte ga u kuglu, premažite tankim slojem ulja i pokrijte čistom krpom. Ostavite testo da odmori na sobnoj temperaturi, ne mora u frižider. Idealno je ako ga ostavite preko noći, jer će tako postati još mekše i podatnije.
Ujutru podelite testo na manje jufkice. Po potrebi dodajte malo brašna da se ne lepi. Svaku jufkicu prvo razvaljajte oklagijom na veličinu manjeg kolača, a zatim pažljivo razvucite rukama na željenu debljinu.
Saveti:
Ako pravite veću količinu pita, slobodno povećajte mere.
Testo je dovoljno elastično i ne puca, pa ćete ga s lakoćom razvući do tankog sloja.
Idealno je za sve vrste pita: sirnicu, tikvenjak, krompirušu, zeljanicu ili pitu s mesom.
Rezultat?
Meko, savitljivo i glatko testo koje se razvlači kao san, – bez živciranja i bez pucanja!
Vaše domaće pite biće lagane, hrskave i ukusne, baš kao one „iz rerne naših baka“, piše 24.sedam