Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DUŽIJANCA, SA ZLATNIH NJIVA SEVERA BAČKE DO TRPEZE Bunjevačka tajna savršenog somuna je ljubav

13.08.2025. 13:34 13:46
Piše:
Izvor:
Sanda Iršević
с
Foto: Sandra Iršević

U severnoj Bačkoj, gde se zlatne njive prostiru do horizonta, već četiri veka se čuva jedna od najdragocenijih bunjevačkih tradicija, Dužijanca.

Ovaj praznik novog hleba okuplja žene koje sa ponosom prenose znanje svojih majki i baka, čuvajući recepte koji su deo njihove tradicije i identiteta.

Nela Ivić - tajna je u ljubavi

Nela Ivić sa osmehom objašnjava kako se pravi tradicionalni hleb: 

"Kada kvasac naraste, zakuvamo brašno i dodajemo so. Ostavimo da naraste testo. Ja ga ostavim na toplom, kada testo naraste, istresu ga na tacnu. Ponovo ga mešam, ostavim da odmori, napravim oblik i stavim da se peče. Kad se završi, kad se ispeče, ja ga malo još pomažem vodom i ostavim onako što bi rekao da se Bogu pomoli."

с
Foto: Sandra Iršević

Kada je upitana koja je tajna dobrog hleba, Nela bez oklevanja odgovara: "A tajna je ljubav."

Sve što zna naučila je od najdražih žena u svom životu:

 "Ja sam od moje majke i druge majke naučila sve kolače da pravim, kuvanje, zakuvavanje čorbe. Znači sve vrste testa da zakuvavam i pravim, tako da su mi majka i druga majka ostavile trag. I kad god pravim nešto, setim se nekih momenata što nas, što kažu, vraćaju na naše stare“, obljašnava Nela Ivić.

Milka Kujundžić - sećanja na parašku peć

Milka Kujundžić nosi u sebi dragocena sećanja na majku koja je pekla hleb za celu porodicu:

 "Hleb je naš nasušni, što kažu, od mame sam naučila. Mama je pekla uvek naš hleb, šestoro dece je bilo. Uvek smo imali goste u kući, uvek, tri puta nedeljno smo pekli, pekla je samo ona. I od nje sam naučila“, priseća se Milka.

Sa nostalgijom govori o promenama kroz vreme: 

"Sad mi više nemamo parašku peć, sad pečemo električne, što kažu, uspešnije, naravno. Uspeva, uspeva, ali nije to tako kao u paraškoj peći što je pekla. To je uvek ostalo, što kažu, sećanje."

Suzana Kujundžić - čuvar tradicije

Predsednica BNS, dr Suzana Kujundžić  Ostojić ponosno govori o istoriji Dužijance.

„Dužijanca  je praznik pravljenja hleba od novog žita. On je izuzetno star, dakle, paganski običaj. Mi smo ga, Bunjevci, doneli pre četiri veka iz starih delova, odakle smo došli. I evo, ovde, na severu Bačke, mi ga već četiri veka negujemo."

Izabran najlepši somun

Po tradiciji u okviru obeležavanja Dana Dužijance jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca održana je izložba hleba-kruva. Organizator je Centar za kulturu i pridstavljeni su bandaša i bandašice „Dana Dužijance 2025”  Vestibilu Gradske  kuće u Subotici.

Najlepši hleb – somun je od BKC Subatica, drugo mesto je osvojila Ljubica Gabrić a treće  Joso Kričković. U okviru ove manifestacije promovisana je i knjiga pod nazivom „Pita iz Neolita” autora Ildike i Aleksandra Medovića iz Muzeja Vojvodine iz Novog Sada.

 

Ona objašnjava dublje značenje ovog praznika: 

"Taj hleb od novog žita, on je centralna ličnost Dužijance i to je radost svake nove godine, plodnosti žita i plodnosti ravnice."

Suzana se aktivno bori za očuvanje baštine i obljašnjava da se radi i na očuvanju.kulturno-nematerijalnu baštinu. Mi, evo, već 14 godina pokušavamo da zaštitimo element Dužijanca, u okviru njega i taj hleb. Kod nas se on zove somun, ima isti oblik i isti ukus. I trudimo se da žene sa ovog prostora ne zaborave kako se taj hleb pravi“, objašnjava Kujundžić Ostojić.

Ova godina je posebno značajna: jer su tu i gošće iz Mađarske.

„To je tradicionalni hleb i  ove godine imamo 16 hlebova. I da kažem da imamo i hleb, nekoliko njih koji su došli i koje su poslale Bunjevke iz Mađarske."

Umeće prepoznavanja dobrog hleba

Kada je reč o ocenjivanju kvaliteta, Suzana zna tačno šta čini savršen hleb.

"Žiri će to najbolje da odluči. On za ovu priliku ne treba da bude ni prevelik ni premali. Tu negde oko tri kilograma. Mora da ima lepu pokoru gornju, onako da je lepo podignuta, da nije puknut, da nije jako zagoren. Da nije jako beo, jer onda je presne unutra.Tako da, zapravo, prava mera svega - toplote, podizanja i tako dalje - onda daje najbolji hleb, kao i sve u životu. Dakle, prava mera u svemu“, kaže Suzana.

Kroz priče ovih tri žene,  Nele koja čuva tajnu ljubavi, Milke koja nosi sećanja na majčinu parašku peć i Suzane koja se bori da tradicija opstane  oživljava cela priča bunjevačkog naroda. Dužijanca nije samo praznik hleba, već svetkovanje kontinuiteta koji spaja prošlost sa budućnošću, majke sa ćerkama, zemlju sa nebom.

U mirisu svežeg somuna i toplini doma krije se prava snaga tradicije koja ni vreme ne može da pobedi.

 

Izvor:
Sanda Iršević
Piše:
Pošaljite komentar