Одлична сезона Веслачког клуба Тамиш из Панчева: Успех очекиван, циљеви порасли

Има разлога за задовољство Веслачки клуб Тамиш због сезоне која је иза њега јер су сви зацртани циљеви испуњени.
veslanje
Фото: ВК Тамиш

Од једног сениорског дебија за репрезентацију Србије, јуниорског на светским првенствима, првог одласка у Сједињене Америчке Државе у женској конкуренцији и напретка млађих категорија, Панчевци су заблистали у 2023. години.

– Ова сезона је била успешнија од претходних. Нећу да кажем да нисмо то очекивали. Све што смо испланирали, то смо и одрадили – рекао је за „Дневник” тренер Тамиша Огњен Матијевић.

Први успех на међународној сцени остварен је у Паризу на 43. масовној регати, на којој је учествовало више од две хиљаде посада.

– Наши јуниори су освојили два злата. Марко Јанчикин је са Милошем Лавирцем из зрењанинског Бегеја био најбољи у дубл скулу. Њих двојица су са још наша два члана, Петром Перићем и Лазаром Ковачевићем у четверцу скул, такође победили – осврнуо се Матијевић на смотру у Француској.

Ове сезоне је Тамиш био запажен на Првенству Србије освојивши шест медаља, а био је четврти у укупном пласману иза београдских тимова Партизана, Црвене звезде и Графичара

Уследили су и репрезентативни наступи Панчеваца.

– Милош Бошков је дебитовао у дресу са државним грбом и на Светском првенству за млађе сениоре у Пловдиву био је шести у четверцу скул. Први пут смо имали јуниора на шампионату света, Марко Јанчикин је са Лавирцем заузео 21. позицију. Био је и на Балканијади четврти у четверцу скул, а стипендиста је и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Пионир Коста Вујков био је на кампу у Немачкој са још 15 вршњака из Србије – описао је успехе Матијевић. 


Женско веслање равноправно с мушким

Тамиш је почео са промоцијом веслања у школама и имао је добар одзив девојчица.

– Један од циљева нам је да пробамо да развијемо женско веслање, да буде равноправно с мушким. Прошле године смо имали седам, осам девојака у клубу, сада их је 18. Лепо смо урадили промоцију веслања, дошло је много девојчица и надамо се да ће се задржати у овом спорту. Школа веслања и даље траје, преко зиме ћемо радити на ергометрима, вежбице снаге и кондиције, а када је лепо време учићемо основне ствари на води – истакао је Огњен Матијевић.


Фото: ВК Тамиш

После ових дебитантских наступа искристалисали су се и циљеви за 2024.

– Милош и Марко ће свако у својој категорији пробати да обезбеде А финале европског и светског првенства и да јуре медаљу, док ће Петар Перић покушати да уђе у репрезентацију и такође оде на шампионате Европе и планете. Циљ нам је и Балканијада и добар резултат на државном – додао је Матијевић.

Ове сезоне је Тамиш био запажен на Првенству Србије освојивши шест медаља, а био је четврти у укупном пласману иза београдских тимова Партизана, Црвене звезде и Графичара.

– Прваци су постали јуниори Петар Перић и Марко Јанчикин у дубл скулу, а вицешампиони су Милош Бошков у скифу за лаке сениоре, Николина Герстнер у кадетском скифу и Перић и Бошков у дубл скулу за лаке сениоре. Бронзе су узели пионири Лазар Стојадиновић и Коста Вујков у дубл скулу и четверац у саставу Перић, Јанчикин, Лазар Ковачевић и Војин Милосављевић – навео је Огњен Матијевић.

Фото: Милош Бошков шести на свету Фото: Анђела Нишевић

Са њим успешно у клубу раде и тренери Игњат Радовановић, задужен за женску екипу и Бојан Симић за школицу веслања, док са рекреативцима ради Милош Бошков. Имају Панчевци и успешног ветерана, прави пример млађима, Бошка Бјелајца, који је ове године постао двоструки шампион Старог континента, а прошле је поред европске титуле, узео и светску.


Мина Михајловић у САД

Мина Михајловић је прва веслачица Тамиша која је добила стипендију и отишла у Сједињене Америчке Државе. Пре ње су то учинили само мушки чланови панчевачког клуба. Мина студира хемију и весла за Универзитет у Портланду.

– Лазар Ковачевић и Петар Перић су почели да обављају разговоре са универзитетима па ће највероватније и они „преко баре”. Током летњег распуста ће веслати за клуб и јурити место у репрезентацији – рекао је Огњен Матијевић.


 

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести