МАЧКОВИЋ И ВАСИЋ НИСУ СИГУРАН ТАНДЕМ ЗА ОИ У ПАРИЗУ: Веслачи Србије почели са радом за нову сезону, све опције отворене

Претходна сезона за веслачку репрезентацију Србије имала је две стране – успешну и ону од које се очекивало далеко више.
с
Фото: Веслачки савез Србије

Ова прва је била у режији Зрењанинке Јоване Арсић, која је у скифу освојила бронзу на Европском првенству на Бледу, прву медаљу на великим такмичењима у каријери, а потом је на Светском шампионату у Београду изборила норму за Олимпијске игре у Паризу 2024, које ће јој бити друге јер је учествовала и у Токију 2021.

Испод очекивања је био двојац, пети са ОИ у Јапану, у саставу Мартин Мачковић (Суботица) и Милош Васић (Београд). Посада која весла од 2019. године, а од 2020. ради са тренером Николом Стојићем, нашим најтрофејнијим веслачем, у коју се полагало највише наде, остала је без визе за Париз.

Подбацио је овај тандем на СП на Ади Циганлији и није стигао ни до полуфинала. Дубл скул Александар Беђик (Суботица) и Александар Филиповић (Смедерево), такође је стао у четвртфиналу, док је нови члан српске репрезентације Рус Николај Пименов у скифу веслао Б финале.

Фото: Веслачки савез Србије

– Јована Арсић је ове године била најуспешнија. На већини тренинга је предност била у њену корист, што се на крају показало на тркама. С обзиром на то које ривалке је победила на Светском првенству у Београду објективно је да размишља о финалу, можда и неком већем резултату следеће године – рекао је за Дневник Никола Стојић о нашој најбољој веслачици.

Сумирао је утиске о остварењима и других посада.

– Двојац је био четврти на Светском купу у Луцерну, али цела сезона није ишла баш најбоље и на крају је најлошије било на светском првенству. Пименов је солидно напредовао, али очигледно не довољно за норму. Био је близу, први после Јоване, али није успео да изгура до краја – додао је Стојић.

Сви поменути репрезентативци, сем Филиповића који тренира у Смедереву у клубу, почели су са радом за нову сезону 16. октобра у Београду и ту ће бити до децембра.

– Заједно сви тренирају, али у скифу. То је нешто што смо и раније практиковали, требало је можда и ове године, али нисмо. Сада је ситуација таква да је једноставно потребно да се изабере најбоља комбинација од свих веслача које имамо за европске квалификације за Олимпијске игре у Паризу. Не значи да ће то и даље бити Мачковић и Васић у двојцу, то није више сигурно као што је било до сада. Дубл скул исто није дефинисан, а остаје да се види да ли ће Пименов остати у скифу или у неком другом чамцу. Све је отворено – наговестио је Никола Стојић и промене у посадама за следећу сезону.

Мачковић и Васић су 2019, када су почели да веслају заједно, победили на Светском купу у Пловдиву, па у Луцерну 2021, а исте године су на ЕП у Варезеу узели бронзу.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести