clear sky
6°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕСЛАЧИЦА ЈОВАНА АРСИЋ О НАЈУСПЕШНИЈОЈ СЕЗОНИ У КАРИЈЕРИ Европска бронза и карта за Париз остварени циљеви

27.09.2023. 09:29 09:34
Пише:
Фото: Веслачки савез Србије

Иза најбоље веслачице Србије Јоване Арсић (31) је најуспешнија сезона у каријери.

Зрењанинка је у скифу освојила бронзу на Европском првенству на Бледу, прву медаљу на великим такмичењима и оверила је норму за Олимпијске игре у Паризу следеће године. Ово се надовезало на њену бронзу са Светског купа у Загребу 2021. када је узела прво одличје на тим такмичењима за наше женско веслање. Арсићева је прва српска веслачица која ће два пута учествовати на ОИ, пошто је дебитовала 2021. у Токију. Била је тада и наша прва представница на највећем спортском догађају на свету у веслању после Новосађанке Иве Обрадовић која се такмичила у Пекингу 2008.

Првенство света у Београду, које је завршено 10. септембра, била је прва прилика за веслаче да узму олимпијску норму и Јована је једина из српске репрезентације која је успела у томе, иако се очекивало да добијемо две, три посаде су добиле визу за главни град Француске. Није успела Арсићева да се пласира у А финале, али је у Б завршници освојила треће место, укупно девето на СП, последње које води у „град светлости”.

– Ако изузмемо ту једну трку, полуфиналну, остале су биле солидне. Доста сам се убрзала и види се напредак. Треба да радим још мало на неким стварима и то ћемо да поправимо за следећу годину да могу да веслам за медаљу на Олимпијским играма у Паризу. Знам са којим девојкама могу да се тркам и знам да могу, тако да ће то бити циљ наредне сезоне. Треба мало да се наслажу године рада како би све било још боље – рекла је за „Дневник” Јована Арсић.


Тежак пут до норме

Јована Арсић је квоту за Олимпијске игре у Токију 2021. обезбедила три месеца пред почетак те смотре на европским квалификацијама. Сада јој је за ОИ у Паризу 2024. то пошло за руком већ у првом покушају, на СП у Београду и тако је постала 29. члан српског олимпијског тима.

– Задовољна сам што сам то успела одмах да урадим и што могу, да кажем, без неког стреса да наставим даље да радим. На светском сам вредела за А финале, али идемо корак по корак. Ове године је било много теже узети норму, јер су сви дошли по то, да ти је отму, а не смеш да испушташ овакву прилику, мораш да се избориш за то – рекла је Јована.


Зрењанинка, која је каријеру почела у клубу Зренекс, са тренером Веселином Вучићевићем, сада је чланица београдског Партизана и од 2021. године (два месеца пред ОИ у Токију) ради са нашим најтрофејнијим веслачем Николом Стојићем. Овај тандем урадио је велики посао и други пут ће се такмичити на олимпијској смотри, иако је до норме било и те како тешко доћи.

– После полуфиналне трке на светском у Београду када нисам ушла у А финале, емотивно сам се испразнила. Имала сам само један дан до следеће и било ми је тешко психички да се вратим и одвеслам још једну трку, јер је улог био велики, олимпијска норма, а требало је да мотивишем себе, а да не „паднем”. На старту финала сам себи само говорила „крени, крени”. Одвеслала сам од почетка до краја у свом ритму, сталожено, одржала сам брзину, није било пада ни у једном тренутку. Нико није могао да ми угрози то треће место и имала сам сигурну позицију за Париз – описала је Арсићева начин на који је остварила главни циљ ове сезоне и то на свој 31. рођендан.

Сама себи је успела да уприличи двоструко славље тог 10. септембра и тако је употпунила успешну сезону. После бронзе на ЕП на Бледу, прве медаље за Србију на шампионатима Старог континента од 2012. и сребра Иве Обрадовић, Јована је на Ади Циганлији обезбедила место на ОИ.

– Задовољна сам сезоном. Колико видим, све што сам записала то је испуњено. Заборавила сам да ставим на списак медаљу на светском првенству. Следећи пут ћу морати да будем прецизнија – кроз шалу је додала Јована Арсић.

Њу следеће седмице очекује још државно првенство на Ади Циганлији, после чега ће на заслужени одмор након дуге и напорне сезоне, како би „напунила батерије” за следећу у којој је очекује најважније такмичење.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈОВАНА АРСИЋ, најбоља веслачица Србије, ИСПУНИЛА ОЛИМПИЈСКУ НОРМУ НА СП у Београду

ЈОВАНА АРСИЋ, најбоља веслачица Србије, ИСПУНИЛА ОЛИМПИЈСКУ НОРМУ НА СП у Београду

11.09.2023. 18:20 18:24
Веслање - сви учествују, сви су победници

Веслање - сви учествују, сви су победници

03.12.2020. 16:16 16:21
Јована Арсић, најбоља српска веслачица: Форма натемпирана за СП у Београду и олимпијску норму

Јована Арсић, најбоља српска веслачица: Форма натемпирана за СП у Београду и олимпијску норму

28.08.2023. 08:55 09:00