ЈОВАНА АРСИЋ, најбоља веслачица Србије, ИСПУНИЛА ОЛИМПИЈСКУ НОРМУ НА СП у Београду

Испунило се оно што је најбоља веслачица Србије Јована Арсић из Зрењанина прижељкивала за свој 31. рођендан – на Светском првенству у Београду, оверила норму за Олимпијске игре у Паризу 2024. и сама себи даровала најлепши могући рођендански поклон. Арсићева је у Б финалу освојила треће место, што јој је било довољно за квоту, јер је првих девет чамаца у скифу узимало карту за „град светлости” и после Токија 2021, други пут у каријери, такмичиће се на ОИ. Иако се није нашла међу најбољих шест и није имала прилику да се бори за медаљу, Јована је испунила главни циљ ове сезоне. Она је 29. члан српског националног тима који иде на највећи спортски догађај на свету.
1
Фото: Јована Арсић други пут у каријери биће део српског олимпијског тима, фото: ВСС

– У финалу смо имали технички проблем, али сам успела да пружим максимум и „извучем“ трку. Био ми је циљ да побегнем противницама, да не могу да ме стигну у последњих 500 метара. Драго ми је да сам успела да усрећим тренера Николу Стојића, с обзиром на то да смо сви имали пад на овом светском првенству – рекла је Јована, која је од четири наше посаде једина узела карту за ОИ. 


Стојић срећан због квоте

Тренер српских посада Никола Стојић сумирао је утиске после СП у Београду.

– Срећан сам због Јоване и олимпијске норме, али очекивали смо две-три. Има још прилика за Париз, кроз квалификације. Наравно да нисам задовољан двојцем, који је по квалитету требало да буде у финалу, а ни у Б финале није ушао. Задовољан сам колико је напредовао Пименов. Идемо даље, следи најпре анализа урађеног на светском првенству, а онда рад на побољшању свих сегмената, пре свега психичког – рекао је Стојић.


Више се очекивало од српских веслача, али двојац без кормилара у саставу Мартин Мачковић (Суботица) и Милош Васић (Београд), пети са ОИ у Токију 2021, није ушао ни у полуфинале (18. укупно на СП), као ни дубл скул Александар Беђик (Суботица) и Александар Филиповић (Смедерево), који је био 14, док је нови члан репрезентације, Рус Николај Пименов у Б финалу остао без норме, јер је био шести (укупно 12).

– По тркама које сам веслала на овом шампионату, мислим да следеће године на Олимпијским играма у Паризу могу да се борим за медаљу. Нисам била у финалу ове године, знамо тренер и ја у чему је био проблем. У питању је била срећа. Дешава се да се у спорту неке ствари не поклопе. Мени проблем не представљају снага и издржљивост, него глава, односно колико сам фокусирана тих осам минута трке – објаснила је Арсићева.  

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести