ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „МИЛИЦА СТОЈАДИНОВИЋ СРПКИЊА” Лауреаткиња Снежана Минић

Добитница књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ за 2023. годину је песникиња Снежана Минић за збирку поезије „Мртва природа са цвећем“ (Архипелаг, 2022).
knjige pix
Фото: Pixabay.com

Подсетимо, књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња“ се додељује за најбољу збирку поезије ауторке објављену на српском језику између две манифестације „Милици у походе“ коју КЦВ „Милош Црњански“ организује у знак сећања на једну од првих српских песникиња.

„Збирка песама Мртва природа са цвећем, рекапитулација је ауторкиног ранијег лирског стваралаштва, али уз додатак нових песама. Иако на први поглед многе од песама нису интимистичког каратера, јер је лирско ја често невидљиво управо ради посматрања и приповедања, Снежана Минић је Мртвом природом са цвећем успела да успостави хармонију између певања и мишљења, емоције и мисли, лирике и нарације, света који је окружује и интроспективних момената којима се каткада препушта. Тематско-мотивски веома садржајна, стилски разноврсна (од краћих песама, преко поема до прозаида и др.), Мртва природа са цвећем недвосмислен је доказ квалитета поезије Снежане Минић“, наводи се у образложењу жирија, који су творили Зоран Ђерић, Фрања Петриновић и др Драгана Тодоресков.

Снежана Минић (1958, Ниш), дипломирала је немачки језик и књижевност на Универзитету у Београду. Магистрирала је са обимном студијом о рецепцији дела Готфрида Бена у српско-хрватском језичком простору. Радила као језички педагог, новинар, слободни преводилац и књижевник. Објавила је до сада шест песничких књига Слике за кулисе (1981), Девет душа (1987), Једнолија, дволија (1994), Злато и сребро (2009), Источно, западно (2012), те „Мртва природа са цвећем“. Приредила је и превела књигу изабраних есеја Готфрида Бена Проблем генија (1999), изабране есеје и чланке Р. В. Фасбиндера Сенке заиста и никакво сажаљење, Фасбиндерову драму Жабар, одабране песме Саре Кирш Црно огледало (заједно с Б. Зецом) и одабране песме Илме Ракусе Импресум Спора светлост.

– Почаствована сам одлуком жирија о додели награде „Милица Стојадиновић Српкиња“. То пре свега јер је песникиња, чије име награда носи, једна изузетна личност у нашој култири и поезији. Она је инаугурисала модерну српску лирику. И у својим је  дневницима, својим страственим родољубљем, да цитирам  Аницу Савић Ребац  „међу творцима  предела српске домовине“. И то што обележавамо и чувамо помен на њу, која је имала тако страсну судбину,  то нас само уздиже као народ – речи су Снежана Минић.

Награда ће лауреаткињи бити додељена на свечаности у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, Војводе Путника 2, Нови Сад у петак, 3. новембра 2023. године у 12 сати.

         М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести