Мишел Уелбек стиже на "Крокодил" у Београд

БЕОГРАД: Контроверзни француски писац, филмаџија и песник Мишел Уелбек који је почетком овог месеца објавио свој седми роман под насловом "Серотонин", биће гост фестивала "Крокодил" који се одржава од 7. до 9. јуна, потврдили су Танјугу из организације фестивала. 
e
Фото: Youtube Printscreen

Један од најконтроверзнијих писаца у свету управо је објавио роман "Серотонин", чији је главни јунак незадовољни Француз који посеже за новим антидепресивом, због којег креће у потрагу за својом прошлошћу. 

Уелбек у књизи, коју ће 1. марта код нас објавити "Booka", критикује друштво у којем "малог човека", у овом случају француског фармера, гута глобализација. 

Књига садржи и сцене које неодољиво подсећају на протесте "жутих прслука иако је писана пре њих.

Уелбек је дипломирао је агрономију и након факултета објавио најпре збирку поезије, а затим и биографију Х. П. Лавракфта. Следе романи "Проширење подручја борбе", "Елементарне честице", "Платформа" и "Могућност острва" који привлаче велику пажњу јавности и критике.

Уелбека називају многим именима - расиста, женоомрзац, писац памфлета и порнографије, а био је и на суду због изазивања расне и верске мржње. Ослобођен је оптужби али је након тога напустио Француску и тренутно живи у Шпанији.

Роман "Покоравање" Уелбек објављује 2015, на дан када се догодио терористички напад на часопис "Шарли Ебдо". 

Бизарно, управо је Уелбек био на насловној страни часописа, а тај роман говори о алтернативној будућности у којој ислам влада Француском.

" Крокодил" у називу је акроним на српском језику и значи "Књижевно Регионално Окупљање Које Отклања Досаду И Летаргију". 

Удружење је посвећено креирању књижевних, културних и друштвено-политичких програма и садржаја у циљу развоја књижевне публике као и оне заинтересоване за културу уопште, промовисању политике дијалога, помирења и реконструкције покиданих културних веза превасходно на простору Западног Балкана али и продубљивању узајамног разумевања те прихватања различитости на европском континенту и шире.

Фестивал је покренут 2009. године, и традиционално се одржава на отвореном платоу испред Музеја историје Југославије.                                   

                                   

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести