Одржана промоција књиге Велимира Веље Павловића: Био је добар, драг и мио

БЕОГРАД: Промоција постхумно објављене књиге новинара Велимира Веље Павловића "Треба времена да постанеш млад" одржана је вечерас и на њој је истакнуто да је он био "добар и драг човек".
Танјуг/Раде Прелић

 У питању је збирка колумни које је овај новинар, аутор ТВ емисија "Духовници" и "Ниво 23" писао од 2016. до 2018. године, а пред читаоцима су изабране личне и универзалне приче на различите, а увек актуелне теме, о многим познатим и мање познатим личностима, од Боба Дилана, Ролингстонса, Пабла Пикаса, Николе Тесле, Тимотија Бајфорда, до Платона, Питагоре.

Промоција је замишљена и као вече сећања на Вељу Павловића (1953-2022), а том приликом књижевница Мирјана Бобић Мојсиловић се подсетила да је са покојним новинарем имала незаборавне тренутке дружења открила да је Веља био њен велики пријатељ.

"Знам колико је желео да напише књигу, и хтео је да то буде роман, а ето сада је то збирка ових прича. Жао ми је што није и то остварио, али можда једног дана, од ових колумни буде и неки роман. Колико нас је данас дошло на ову промоцију, то је најбоља прича о Вељи Павловићу", нагласила је Бобић Мојсиловић.

Писац Светислав Басара оценио је да је штета што за живота Павловић није више писао и додао да нема више таквих новинара какав је он био.

Рок музичар Зоран Костић Цане, који је неколико пута гостовао код  Павловића у емисији "Ниво 23" рекао је да је он био "добар, драг, мио".

"Гостовати код њега у емисији значи умеш да даш више него што си мислио да можеш да даш некоме", истакао је Костић и додао да су Павловићева креативност, мишљење, телевизијски интервјуи које је брижљиво припремао и водио, као и писање колумни, били увек изведени на један природан, добар, отворен и поверљив начин.

Велимир Веља Павловић, новинар и телевизијски водитељ, матурирао је у Трећој београдској гимназији, студирао математику, а дипломирао новинарство на Факултету политичких наука 1978. године.

Павловић је од 1980. радио као новинар Студија Б, а писао је за магазине "Време", "НИН", "Политикин забавник", "Илустровану Политику" и "Православље".

Добитник је награде Народног музеја у Београду (1987) и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије (1991).

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести