Лепота и смисао уметности речи

У протеклој деценији, Међународни фестивал прозе у Новом Саду-Прозефест, постао је место добре енергије коју заједнички сварају велики писци и публика у непосредном сусрету.

То је, у најкраћем, порука са свечаног отварања 10.  Прозефеста у Културном центру Новог Сада, коју су упутили домаћини и организатори:   в. д. директора КЦ НС Бојан Панаотовић, председник Организационог одбора Ненад Шапоња и извршни продуцент Недељко Мамула.

Част да отвори јубиларни Прозефест заслужено је припала идејном творцу (и овогодишњем учеснику) , књижевнику и професору универзитета Сави Дамјанову. Подсећајући да је први фестивал отворио Милорад Павић, што је чињеница која и данас обавезује, Дамјанов је навео низ примера који говоре како се свет за тако кратко време невероватно променио. Ајпод са кога је синоћ читао беседу, није постојао пре десет година. Са техничким напретком стигли су и нови варвари који гаје презир према духовности, агресивни су и површни, цене само материјално.

Ипак, овај фестивал је доказ да ће непосредност као људска категорија бити важнија од геyета и виртуелне стварности.  Уметност, па и књижевност као уметност речи, не смеју да поклекну пред свеприсутним комерцијалним примитивизмом. А учесници и посетиоци Прозефеста су елита која ће помоћи да свет не потоне у најниже егзистенцијалне понуде.Уживајте са књижевношћу у себи и пред собом-поручио је идејни творац Прозефеста Сава Дамјанов.
Потом је аргентински књижевник Гиљермо Мартинес примио Награду “Милован Видаковић”, која носи име по првом српском романописцу и најчитанијем књижевнику у 19. веку.

Прозефест траје до 15. априла, а публици ће се представити Гиљермо Мартинес (Аргентина), Оја Бајдар (Турска), Лидија Димковска (Македонија), Роберт Перишић (Хрватска), Сава Дамјанов, Владимир Кецмановић и Марио Лигуори (Србија). Они ће читати  одломке из својих књига, а са њима ће разговарати новосадски гимназијалци (током дана у све четири гимназије, а увече у КЦ НС), као и књижевни критичари.

Свечаности је присуствовао омбасадор Аргентине у Београду Рикардо Мартинез. У музичком делу  програма наступио је Хор КУД-а “Светозар Марковић” са вокалним солистом Огњеном Миливојшом уз клавирску пратњу Каје Мандић Плавшић, а дириговао је Вук Милановић. Након свечаног отварања Прозефеста, публика се упознала са Гиљермом Мартинесом, о коме је говорила Бојана Ковачевић Петровић, а са њим су разговарали ученици Гимназије “Јован Јовановић Змај”.

Р. Лотина

 

У друштву великана

- Мој други долазак у Нови Сад је дивна коинциденција, рекао је Гиљермо Мартинез, захваљујући се на награди. - Даве 1992. године мој роман “Повест о Родереру” објављен је баш овде, на српском ,  и то је био први превод моје књиге на страни језик. Тада нисам могао ни да сањам да ћу овде упознати многе људе који воле моје књиге, а још мање, да ћу се са Наградом “Милован Видаковић” наћи у друштву књижевних великана попут давида гросмана, Алберта Нангела, Клаудија Магриса, Љосе... 

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести