Интервју: Федор Вртачник, диригент Новосадског биг бенда

НОВИ САД: За концерте Новосадског биг бенда, од како су пре пар година почели да својим новим програмима привлаче све бројније Новосађане, увек се тражи карта више.
v
Фото: Privatna arhiva

Ето, управо и сада, током новогодишњих празника, уместо једног, чак су организована три концерта посвећена групи „Квин“. Један од њих је чак и у матине термину, у подне, управо на дан дочека, 31 децембра. И увек се све заврши хорским певањем из гледалишта, и устајањем из седишта. Тако је било и претходних дана у Загребу, када су Новосадски биг бенд и чланови Оркестра Опере Српског народног позоришта пратили Здравка Чолића, који је препунио тамошњу „Арену“. Па пре тога овог месеца у Словенији, исто препуна арена „Стожице“ у Љубљани, где је Новосадски биг бенд изводио свој програм рок опере, са хитовима највећих рок група.

"Рок опера" је, како сами наводе, симфонијски рок концерт - спој рока и опере уз интерпретацију 40 чланова оркестра. И даље кажу: „Наши концерти су јединствена прилика да публика уз наше извођаче пева највеће хитове „Лед Цепелина“, „Квина“, „Пинк флојда“, „Дорса“, АЦ/ ДЦ-а, „Битлса“, „Дип парпла“, итд, било да публику чине старије генерације које још увек цене њихове винилне плоче или млађе генерације које уче о музици путем интернета“. И то се редовно и догађа.

Иза свега тога стоји Федор Вртачник, диригент овог бенда, и аутор аранжмана за познате и популарне нумере које изводи оркестар, појачан некад и члановима Оркестра Опере СНП-а. Без његовог ангажмана, и његових аранжмана, рок опера се вероватно не би ни догодила.

Вртачника, иначе рођеног у Сремској Митровици, пут је водио најпре у Београд, па у Сарајево на школовање на академији, а затим и на чувени амерички Беркли, у оквиру којег је похађао програм „Беркли биг бенд аранжирање и оркестрација“.

Аранжирао је и оркестрирао музику и за друге оркестре у свету, међу којима су и Калифорнија филхармоник оркестра, Детроит симфони оркестра, Филипс симфони оркестра, Тесалоники стејт симфони оркестра, Сарајевска филхармонија, и други. Од 2003 води Новосадски биг бенд, са којим је остварио преко 250 концерата. Број аранжмана боље је не покушавати да се утврди.

Овај децембар је баш испуњен вашим концертима, од Словеније, преко Загреба, до Новог Сада. Како се то постиже? Шта све треба урадити, колико труда уложити, да би се стигло до тако згуснутог распореда концерата?

- Од саме идеје до реализације потребно је проћи велики пут. Идеја је иначе најважнија и најскупља реч у овом нашем послу. Добро организовани музички ансамбли са врхунским, првокласним музичарима веома брзо савлађују све постављене задатке, од израде музичких аранжмана, до изласка на велике светске бине. Таква два ансамбла су Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта и Новосадски биг бенд. Уједињени у неколико различитих пројеката, дају есенцију културне понуде Новог Сада.

Сада сте у Новом Саду изводили и програмКвин симфони“. Како сте бирали њихове песме?

- То је концерт који се у оквиру веома успешног пројекта “Рок опера“ једноставно морао десити. Обиље музике коју је славна четворка стварала деценијама уназад, њихов квалитет, оригиналност и безброј идеја су нас натерале да један концертни, овај пут новогодишњи серијал, посветимо баш групи „Квин“. Тако да су се на програмима 29, 30. и 31. децембра појавили сами велики хитови попут „Инуенда“, „Боемске рапсодије“, „Донт стоп ми нау“, „Радио Га-га“. Посетиоци заиста могу да уживају у беспрекорним оркестарским деоницама и бравурозним солима, уз наравно наше вокалне солисте Матију Занату, Зорана Шандорова, Николу Мијића и специјалног госта - Бојану Стаменов.


Прослава јубилеја

Да ли је на помолу нека нова идеја за концерт? Шта ће бити следећи изазов?

- Ми можда нисмо богати великим буyетима, али смо богати сјајним идејама и наш креативни тим упорно смишља и планира нове активности. У 2023 нас очекује и прослава великог јубилеја - 20 година уметничког рада Новосадског биг бенда. Тим поводом ћемо се новосадској публици обратити са једним фантастичним концертом, препуним музике која је красила овај наш дуг период представљања и постављања на сам врх концертне активности наше земље, али у регије. Једном приликом неко је рекао: зовете се новосадски, а најмање свирате у Новом Саду? У томе и јесте чар, представити и извозити културу свога града у друге средине, представити новосадске уметнике као врхунске и достојне великих европских сцена.


Фото: Privatna arhiva

Са Здравком Чолићем сте наступали летос у Бања Луци, а сада у Загребу. За оркестар од око педесетак чланова Новосадског биг бенда и Оркестра Опере СНП-а сте ви правили аранжмане за његове хитове. Шта је било најзахтевније у томе?

- Здравко и ја се већ дуго познајемо и ова концертна сарадња је заиста част за сваког уметника. Здравко ми је у потпуности препустио одабир песама, обликовање аранжмана, који су за ову прилику мало другачији, и наравно, дириговање овако великим ансамблом. Следиле су пробе и ево сад и велику концерти.

Како се њему допала ова сарадња? Хоће ли се наставити?

- Искрено мислим да ужива у свим оним променама које доноси овај програм. Неке песме су толико аранжмански различите од оригинала, да делују као потпуно нове. Лепо освежење.

Како се одржава квалитет, и то непрекидно интересовање публике за ваше концерте, сада већ без обзира на то који им програм нудите?

- Трудимо се да интересантност програма буде примарна. Знате, поп култура је помало стављена у страну, што се тиче концертне програмске понуде уопште. Упорно се трудим да докажем да се поред Малера, Пучинија, Чајковског, које изразито ценим, десио и „Пинк флојд“, ЕКВ, „Индекси“, Ханс Цимер и други. Музика се дешава, она тече, не стоји.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести