ДАН СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА ПОСВЕЋЕН ДОМАЋОЈ ДРАМИ: Нина Плавањац у центру пажње

- Изолација вас тера да успоставите комуникацију са светом око себе. Овај драмски текст је настао зато што се ја тако често осећам и мислим да у томе уопште нисам усамљена - речи су којима је Нина Плавањац почела свој говор када јој је данас уручена Стеријина награда конкурса за најбољи домаћи драмски текст, на Дан Стеријиног позорја.
Дан Стеријиног позорја
Фото: И. Бурић

- Пуно људи се осећа изоловано, има потребу за разговором и комуникацијом. Ја сам због тога и ушла у овај посао, да се бавим позориштем. Зато се и даље бавим њиме и мислим да ће тако још дуго бити. Мислим да је позориште место где можемо да комуницирамо чак и са људима са којима физички нећемо никад проговорити. Имам утисак да свиме што сам написала, са оним што су други написали, могу да причам и да сам тиме мање усамљена.

Како је од раније познато, чланови жирија - Јелена Кајго, Ђорђе Косић, Небојша Лапчевић - једногласно су донели одлуку да награде драму "Име у пепелу" Нине Плавањац, као "стилски врло аутентично и снажно драмско дело пуно занимљивих и често мрачних поетских слика".

- Оно у себи носи комбинацију прозе и стиха који у међусобном допуњавању одсликавају један цинични и сурови свет. Са друге стране, драмска конструкција је веома добро скројена, а драмска експресивност ни у једном тренутку не постаје сама себи сврха. Текст одише једном чврстом ауторском поетиком, док је тематски врло релевантан - бело робље и психологија култова су теме са којима се нисмо често сретали у домаћој драматургији и у том смислу овај текст доноси одређену дозу оригиналности и особености - наводи се у образложењу.


Пуно људи се осећа изоловано, има потребу за разговором и комуникацијом. Ја се због тога и бавим позориштем. (Нина Плавањац)

Стеријину награду Нини Плавањац уручио је директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић, који је искористио прилику да подсети на богати историјат куће коју представља, значајне људе и уметнике који су утицали на њен рад. Стеријино позорје почетком недеље најавило је и 69. фестивалско издање за које је селекторка била позоришна критичарка и театролошкиња Ана Тасић. Мики Радоњић је за следећу годину најавио и јубиларно, 70. као и 70 година од оснивања Стеријиног позорја, 2026.

- Овај конкурс који расписујемо, ево, већ 17 година, даје озбиљне резултате. Показало се да победнички текстови имају озбиљну судбину у нашим позориштима. Прошле године, текст Ђорђа Косића "Успаванка за Алексију Рајчић", копродукција коју смо радили са Народним позориштем у Београду, где год се појавила однела је многобројне награде, а победила је и на Стеријином позорју. Куриозитет је што је тиме Народно позориште у Београду први пут у својој историји освојило Стеријину награду за најбољу представу. Ове године у селекцији имамо копродукцију са Народним позориштем Републике Српске по тексту Виде Давидовић који је прошле године победио на конкурсу, "Мали ратови и кабине Заре" - апострофирао је Радоњић значај Стеријине награде са конкурса за најбољи оригинални домаћи драмски текст, који осим што стимулише драмске ауторе, стимулише и позоришта да га поставе на сцену, јер део награде поред новчаног износа и признања за ауторе, иде и позориштима копродуцентима.

Првобитна мисија Стеријиног позорја, основаног на данашњи дан 1956. године у Новом Саду, управо и јесте била подстицање домаћег драмског стваралаштва. Зато је дан и протекао у знаку Нине Плавањац и њеног текста "Име у пепелу".

И. Бурић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести