СВЕЧАНА ПОГАЧА ЗА УСКРС која ће украсити ваш дом за НАЈРАДОСНИЈИ ПРАЗНИК! ЈЕДНОСТАВНО СЕ ПРАВИ, морате је испробати! Фуд-блогерка открива тајни рецепт

Волим да кувам, а мој тајни зачин је љубав, каже фуд-блогерка Сања Мандић која путем друштвених мрежа под називом „Сањине ђаконије” окупља десетине хиљада пратилаца.
1
Фото: Privatna arhiva

Сања им изнова нуди разноврсне рецепте за теста, колаче, торте, али и неодољива јела, која су увек савршено презентована.

Задовољство јој је, каже, када кува за своје најближе. Љубав према кулинарству родила се још када је била мала.

Фото: Privatna arhiva

– Уз баку и маму учила сам вештину кувања и посластичарства, а машта и креативност ме је опчинила. Мој син ми је предложио да своје рецепте пренесем пратиоцима преко друштвених мрежа.  Почело је потпуно једноставно из љубави, а пратиоци су то препознали у мојим рецептима и видеима – открива за „Дневников” Недељни ручак Сања Мандић.

На Сањиној празничној трпези, традиционално се увек нађу  фарбана јаја, ускршња погача, банатски ручак, ситни колачи и свечана торта.

Задовољство јој је, каже, да проналази идеје за нове рецепте.

– Првенствено ме инспирише наша народна традиција, а из тога добијем идеју за нешто ново, модерно и креативно. Највише волим да експериментишем са слатким рецептима за торте и колаче, то ми је непресушни извор инспирације – истиче ауторка профила „Сањине ђаконије”.

На Сањиној празничној трпези, традиционално се увек нађу  фарбана јаја, ускршња погача, банатски ручак, ситни колачи и свечана торта. Специјално за наше читаоце припремила је прави рецепт за предстојећи Ускрс - свечану погачу.

В. Б.

 

Свечана погача за Ускрс

700 г меког брашна

40 г свежег квасца

2 кашичице соли

2 кашичице шећера

400 мл млаког млека

100 мл уља

50 г маслаца

1 јаје за премазивање

 

Од наведених састојака замесите једноставно тесто и оставите сат времена да одмара. После тога можете правити погачу по вољи, тесто је предивно и са њим можете предивно радити. Ја сам радила једноставан модел погаче,  а украси су толико лепи да сам њима дала предност. Украсе можете и купити.

Тесто сам поделила на два дела, од првог дела направила сам пет лоптица, а од другог дела девет мањих. Пет већих лоптица сам премазивала маслацем, пету горњу не премазујем. На средини круга изрезала сам осам троуглова, све шпицеве сам окренула ка спољној страни да средина остане празна. У средину сам ставила шест мањих куглица, а осталим лоптицама сам попуњавала празнине около. Око погаче сам ставила обруч да оде у висину. Премазала сам погачу умућеним јајетом и оставила да одмори док се рерна не загреје. Погачу печем на 200 степени 35 минута.

Када извадим погачу из рерне брашном и водом залепим жељене украсе и вратим је у угашену рерну на пет минута да се украси добро залепе.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести