Квалификације за ЛЕ: Колосална предност Спартака против Спарте

У модерном фудбалу више не постоје "велике" и "мале" екипе. То колико је неко "велик" зависи једино од учинка на терену, уложене жеље и енергије, а онда, наравно, и од резултата.
spartak, jgrlic
Фото: Ј. Грлић

Фудбалери Спартака јуче су показали да су велики тим, да имају огромне жеље и што је најважније, умеју да играју фудбал. На обе плећке положили су Суботичани у европском фудбалу знатно познатију и финансијски вреднији екипу Спарте из Прага, а да су имали још мало среће могли су госте да испрате с пуном мрежом. И овако наш тим стекла је колосалну предност, што је преко 3.000 гледалаца умело да поздрави правим овацијама.

Практичне из прве конкретне акције Суботичани су дошли до вођства. Слободан ударац уз саму аут линију одлично је извео Немања Главчић, а обрана Чеха деловала је конфузно. Лопта је сигла до високог Немање Ћаласана који, иако је штопер, није оклевао и погодио је супротну страну гола Флорина Ните. То је изазвало одушевљење на испуњеној западној трибини “Карађорђа” и као да је то улило додатну снагу чврстој екипи.

У 15. минуту "плави голубови" су истрчали одличну контру, која је завршена не баш добрим шутем иначе запаженог Милета Савковића. Два минута касније у обећавајућем продору био је и Огњен Ђуричин, али је сам себи дао нешто дужи пас, па је прилика у најави остала само то. Иницијатива је била на страни гостију, али они нису успевали да стигну из тога до неке конкретне прилике. С друге стране, Спартак је притискао последњу линију одбране тима из Прага, која је у неколико наврата деловала веома несигурно.

У 27. минуту омалени Ђуричин лепо је упослио Чечарића, али је његов шут укротнио Румун Нита. Први шут тима из Прага забележили смо у 31. минуту, када је некадашњи играч Спартака и Црвене звезде, данас нападач Спарте Срђан Плавшић солидно шутирао, а Перић лако укротио тај ударац. Коначно, у 41. минуту у доброј позицији нашао се Фридек, шутирао с леве стране, али је Никола Перић затворио угао и избио лопту у корнер, па се на одмор отишло с лепим вођством наше екипе.

У наставку ученици тренера Владимира Гаћиновића нису одступали од стила игре. Препустили су иницијативу Спарти, док су опасно претили у контри. Један такав противудар збило се у 57. минуту, када су сјајан дупли пас изменили Огњен Ђуричин и Јапанац Шимура, а омалени Бечејац сјајним ударцем по земљи уз саму десну стативу повисио вођство Спартака на озбиљних 2:0.

У 60. минуту могао је Бенyамин Тете да смањи, али није успео, баш као ни три минута касније Гелер Канга. На другој страни, после паса расположеног Ђуричина, прилику је имао Плавшић чији шут је завршио замало поред гола.

Развила се отворе битка у којој су гости могли да угрозе вођство  "голубова" али су могли и играчи Спартака да га повећају после причика Чечарића у 77. и Савковића у 83. минуту. На крају тачку на "и" и прилику да нокаутира Спарту имао је Немања Главчић, али је његов ударац голман Нита некако успео да одбрани.

А. Предојевић

Фото: Ј. Грлић

Спартак ЖК - Спарта 2:0 (1:0)

НОВИ САД: Стадион "Карађорђе", гледалаца: 3.000, судија: Рацковски (Пољска). Стрелци: Ћаласан у 9. и Ђуричин у 57. минуту. Жути картони: Јочић, Шимура (Спартак), Шурал, Фридек (Спарта).

СПАРТАК ЖК: Перић 7,5, Текијашки 7,5, Керкез 7,5, Ћаласан 8, Вукчевић 8 (Афум), Јоцић 8, Ђуричин 8,5 (Милошевић), Шимура 8, Главчић 8,5, Савковић 8, Чечарић 7,5 (Марчић).

СПАРТА: Нита 6,5, Чипчију 6,5, Радаковић 6,5, Каја 6,5, Фридек 6, Станчију 7, Кулханек 6,5, Канга 6,5, Бен Хаим 6,5 (Вукадиновић), Тетех 7 (Ристић), Плавшић 6,5 (Шурал 6,5).

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести