Србија против Португалије, Ирске, Луксембурга и Азербејџана

У швајцарском граду Ниону, жребом су одређене европске квалификационе групе за пласман на Светско првенство 2022. године, чији ће домаћин бити Катар.
fudbal
Фото: pixabay.com

Репрезентација Србије сврстана је у А групу, чији носилац и први фаворит је селекција Портигала, а у ривали нашим фудбалерима биће и селекције Републике Ирске, Луксембурга и Азербејџана. На први поглед, „орлови“ су се нашли у друштву екипа с којима могу да се боре, а по рејтингу и успесима сигурно најбољи су европски прваци из 2016. године и победници Лиги нација прошле године, репрезентативци Португала, које предводи велики Кристијано Роналдо. Квалификационе утакмице играће се по убрзаном ритму и то од марта до новембра следеће године, после чега ће уследити сусрети баража. На Мундијалу у Катару учествоваће укупно 32 репрезентације, од којих ће њих 13 стићи после европских квалификација, а титулу светског првака браниће селекција Француске.

Цедуљице с именима купно 55 државних тимова са Старог континента, биле су распоређене у шест шешира, од којих је састављено 10 квалификационих група, чији победници ће обезбедити директан пласман на Мундијал, док ће другопласиране екипе из сваке групе, заједно с још две најбоље репрезентације из Лиге нација, играти бараж утакмице. Тих 12 селекција биће подељене у три плеј-оф групе и играће по нокаут систему један сусрет, после чега ћемо добити још три преостала европска учесника на СП.

Јучерашњим жребом руководио је Хаиме Јерза, директор такмичења, а помагали су му Данијеле де Роси, некадашњи репрезентативац Италије, као и Рафаел ван дер Варт, ранији члан изабраног тима Холандије. У пет група нашло по пет, а у пет преосталих - по шест националних тимова. Међу њима, наравно, била је и репрезентација Србије, која је место у другом шеширу, тиме и повољнију позицију на жребању, изборила ремијем у Мађарској и убедљивом победом над Русијом у Београду, у Купу нација.

После првог круга, односно одређивања носилаца група чије су се куглице налазиле у првом шеширу, Де Роси је одмах извукао цедуљу с именом нашег државног тима. Помало смо се плашили шта би могао да нам донесе трећи шешир, али нам је, извлачењем имена Републике Ирске, камен пао са срца, иако је реч о веома доброј селекцији. Избегли су српски репрезентативци могућност да се на терену боре с и те како незгодним Украјинцима, Аустријанцима, Русима, Норвежанима, Исланђанима и Мађарима.

Преостале две екипе у групи А – Луксембург и Азербејџан – нису ривали од којих би „орлови“ требали да стрепе, али никако не смеју ни да их потцене. Уосталом, присетићемо се дуела некадашње СР Југославије управо с Азербејџанцима и проблема које су нам тада донели. Занимљиво је да је ова селекција била „резервна“ варијанта, јер је Данијеле де Роси најпре извукао куглицу с називом селекције тзв. Косова, али је она одмах премештена у Б групу, како би се избегли сусрети наших играча с овим тимом.

Занимљив је и састав Х групе, у којој су се нашле четири словенске селекције – Хрватска, Словачка, Русија и Словенија, али су светски вицешампиони из Хрватске фаворити за директан одлазак у Катар. Селекције Црне Горе у Г и Северне Македоније у Ј групи, имаће јако тежак, готово немогућ посао на путу ка Мундијалу.

Није овог пута била формирана нека „група смрти“, јер су екипе доста избалансирано распоређене, а можда и најзанимљивије битке водиће се у групи Ф, у којој се налазе Данска, Аустрија, Шкотска, Израел, Фарска острва и Молдавија, а у којој барем три или четири селекције могу да се надају директном пласману на Мундијал.

А. Предојевић

А група: Португал, Србија,Република Ирска, Луксембург, Азербејџан

Б група: Шпанија, Шведска, Грчка, Грузија, Косово

Ц група: Италија, Швајцарска, Северна Ирска, Бугарска, Литванија

Д група: Француска, Украјина, Финска, Босна и Херцеговина, Казахстан

Е група: Белгија, Велс, Чешка, Белорусија, Естонија

Ф група: Данска, Аустрија, Шкотска, Израел, Фарска острва, Молдавија

Г група: Холандија, Турска, Норвешка, Црна Гора, Летонија, Гибралтар

Х група: Хрватска, Словачка, Русија, Словенија, Кипар, Малта

И група: Енглеска, Пољска, Мађарска, Албанија, Андора, Сан Марино

Ј група: Немачка, Румунија, Исланд, Северна Македонија, Јерменија, Лихтенштај

Тим тзв. Косова у групи са три земље које га не признају

МАДРИД: Жреб квалификација за Мундијал у Катару "умало је спојио Србију и тзв. Косово", али због посебног правила ФИФА, та селекција је морала у другу групу, где такође постоје политички и дипломатски проблеми.

Косовски тим треба да игра против репрезентација три државе које нису признале једнострано проглашену независност јужне српске покрајине - Шпаније, Грчке и Грузије, а признаје их само Шведска.

Чувена шпанска "Марка" је одмах у првим коментарима подсетила на дипломатске проблеме, због принципијелног става Шпаније да нема признања Косова.

Утакмица се не доводи у питање због правила ФИФА, али није немогуће да Шпанија тражи да гостује негде ван Приштине, на неутралном терену, као што је у квалификацијама за претходни Мундијал инсистирала Украјина, па се играло у Тирани.

Грчка је у Лиги нација већ играла у Приштини, а остаје да се види какав ће бити став Грузије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести