ĐACI KOJI PRAVE SVOJ PRVI DINAR Učenici iz Brodareva kroz zadrugu „Polimka“ spajaju školu, rad i tradiciju PROIZVODE SOKOVE, DŽEMOVE I BRAŠNO OD JABUKE
PRIJEPOLJE: Oni su mladi, vredni i već u srednjoj školi stekli su prva radna iskustva u učeničkoj zadruzi, kao što se to radilo nekad.
Već nekoliko godina u Brodarevu, u okviru Osnovne škole „Svetozar Marković“, uspešno radi učenička zadruga „Polimka“, koja predstavlja dopunu nastavnim sadržajima, ali i način da đaci steknu praktična znanja i zarade sopstveni dinar.
Oko 300 učenika ove osmoletke uključeno je u rad zadruge, kroz uzgoj i preradu voća, povrća i drugih organskih proizvoda. Trenutno je u toku ceđenje soka od jabuke i pravljenje site, a Ministarstvo prosvete već nekoliko godina prepoznaje značaj zadruge i kroz donacije podržava njen rad.
Direktor škole Amel Kurbegović ističe da su učenici kroz zadrugu spojili teoriju i praksu i da sve što rade ima obrazovni i vaspitni karakter.
– Prvo smo počeli sa plastenicima, a kasnije krenuli u proizvodnju. Imali smo dosta voća po izdvojenim odeljenjima i ovde u blizini škole, pa smo malo-pomalo nabavljali mašine uz podršku Ministarstva prosvete, koje pomaže učeničke zadruge. Danas imamo zatvorenu liniju za proizvodnju soka i džemova, a ove godine po prvi put u Brodarevu pravimo i situ – kaže Kurbegović.
Dodaje da je sve zasnovano na tradiciji i prirodnim procesima, bez zaslađivača i konzervansa.
– Našu ideju podržava država. Prvo smo dobili sušaru kapaciteta 200 kilograma, koju maksimalno koristimo. Sada sve mašine zatvaraju jedan proces u kojem gotovo da nema otpada. Od ostataka jabuke pravimo brašno koje može da koriste osobe osetljive na gluten, kao dodatak hlebu ili drugim proizvodima. To je nešto novo i želimo da ga u budućnosti zaštitimo – dodaje direktor.
Svoj doprinos u radu zadruge svakodnevno daju i učenici, koji kroz ovaj vid učenja povezuju školsku teoriju sa praktičnim znanjem.
Učenik Amar Hanić sa ponosom pokazuje proizvode zadruge.
– Na ovom štandu imamo domaće sokove od jabuke, koji nisu uopšte zaslađeni, nego su sto posto prirodni. Jabuke gajimo na selu, svakodnevno ih beremo, peremo i kroz različite procese dobijamo ovaj divni sok. Naučeno u školi primenjujemo u praksi, a zahvaljujući mašinama koje smo dobili od Ministarstva prosvete, sve je mnogo lakše – kaže on.
Njegov drug Edis dodaje da je proces proizvodnje zanimljiv i koristan.
– Mi smo išli da beremo jabuke, pa smo ih prali, pa kroz mašine cedili sok. Zanimljivo je gledati kako mašine melju jabuke, a usput učimo kako se sve to radi – priča Edis.
Učenička zadruga „Polimka“ dokaz je da škola može biti mnogo više od mesta za klasično učenje, prostor gde deca stiču radne navike, odgovornost i preduzetnički duh, ali i ljubav prema prirodi i zdravom načinu života.