Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ĐACI KOJI PRAVE SVOJ PRVI DINAR Učenici iz Brodareva kroz zadrugu „Polimka“ spajaju školu, rad i tradiciju PROIZVODE SOKOVE, DŽEMOVE I BRAŠNO OD JABUKE

06.11.2025. 17:53 17:56
Piše:
Izvor:
RINA
2
Foto: RINA

PRIJEPOLJE: Oni su mladi, vredni i već u srednjoj školi stekli su prva radna iskustva u učeničkoj zadruzi, kao što se to radilo nekad.

Već nekoliko godina u Brodarevu, u okviru Osnovne škole „Svetozar Marković“, uspešno radi učenička zadruga „Polimka“, koja predstavlja dopunu nastavnim sadržajima, ali i način da đaci steknu praktična znanja i zarade sopstveni dinar.

Oko 300 učenika ove osmoletke uključeno je u rad zadruge, kroz uzgoj i preradu voća, povrća i drugih organskih proizvoda. Trenutno je u toku ceđenje soka od jabuke i pravljenje site, a Ministarstvo prosvete već nekoliko godina prepoznaje značaj zadruge i kroz donacije podržava njen rad.

Direktor škole Amel Kurbegović ističe da su učenici kroz zadrugu spojili teoriju i praksu i da sve što rade ima obrazovni i vaspitni karakter.

– Prvo smo počeli sa plastenicima, a kasnije krenuli u proizvodnju. Imali smo dosta voća po izdvojenim odeljenjima i ovde u blizini škole, pa smo malo-pomalo nabavljali mašine uz podršku Ministarstva prosvete, koje pomaže učeničke zadruge. Danas imamo zatvorenu liniju za proizvodnju soka i džemova, a ove godine po prvi put u Brodarevu pravimo i situ – kaže Kurbegović.

Dodaje da je sve zasnovano na tradiciji i prirodnim procesima, bez zaslađivača i konzervansa.

– Našu ideju podržava država. Prvo smo dobili sušaru kapaciteta 200 kilograma, koju maksimalno koristimo. Sada sve mašine zatvaraju jedan proces u kojem gotovo da nema otpada. Od ostataka jabuke pravimo brašno koje može da koriste osobe osetljive na gluten, kao dodatak hlebu ili drugim proizvodima. To je nešto novo i želimo da ga u budućnosti zaštitimo – dodaje direktor.

2
Foto: RINA

Svoj doprinos u radu zadruge svakodnevno daju i učenici, koji kroz ovaj vid učenja povezuju školsku teoriju sa praktičnim znanjem.

Učenik Amar Hanić sa ponosom pokazuje proizvode zadruge.

– Na ovom štandu imamo domaće sokove od jabuke, koji nisu uopšte zaslađeni, nego su sto posto prirodni. Jabuke gajimo na selu, svakodnevno ih beremo, peremo i kroz različite procese dobijamo ovaj divni sok. Naučeno u školi primenjujemo u praksi, a zahvaljujući mašinama koje smo dobili od Ministarstva prosvete, sve je mnogo lakše – kaže on.

Njegov drug Edis dodaje da je proces proizvodnje zanimljiv i koristan.

– Mi smo išli da beremo jabuke, pa smo ih prali, pa kroz mašine cedili sok. Zanimljivo je gledati kako mašine melju jabuke, a usput učimo kako se sve to radi – priča Edis.

Učenička zadruga „Polimka“ dokaz je da škola može biti mnogo više od mesta za klasično učenje, prostor gde deca stiču radne navike, odgovornost i preduzetnički duh, ali i ljubav prema prirodi i zdravom načinu života.

Izvor:
RINA
Piše:
Pošaljite komentar