DESERT GOTOV DOK KAŽEŠ „KEKS” Kremasti kolač od napolitanki, bele čokolade i limuna
Lagan, savršen kolač od napolitanki – brzinski, nema miksera i pečenja a polizaćete prste. Za ovaj kolač vam neće trebati klasična kora, već napolitanke koje su namočene u mleko. Fil je izuzetno lagan i kremast.
Umesto klasičnog biskvita, okrećemo se desertima s korom od keksa, piškota i napolitanki. Kada se ove namirnice natope mlekom, postaju savršeno lagana i sočna osnova za fil.
Danas vam donosimo jedan domaći slatkiš koji se pravi izuzetno brzo i jednostavno. Nećete čak ni morati da koristite mikser.
Samo pažljivo pratite uputstva korak po korak kroz recept i uskoro ćete na stolu imati kolač izuzetnog ukusa i zanimljive teksture.
Sastojci:
– 100 ml mleka
– 600 g napolitanki po ukusu
– 2 jajeta
– 100 g šećera
– 1 limun
– 50 g gustina
– 500 ml mleka
– 80 g bele čokolade.
Priprema
Isecite napolitanke na željenu dužinu, pa ih nakratko umačite u mleko i ređajte uz unutrašnje zidove kalupa za tortu, koji ste prethodno obložili pek-papirom. Ređajte u koncentrične, sve manje krugove dok ne pokrijete dno.
Odvojte žumanca od belanaca, pa žumanca ubacite u šerpicu, dodajte šećer i limunov sok, pa mešajte na vatri. U međuvremenu dodajte gustin i mešajte dok se ne razmuti. Nalijte mleko, pa kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.
Izlomite belu čokoladu, pa je dodajte ovoj smesi i mešajte dok se ne otopi. Prelijte ovim filom poređane napolitanke i poravnajte špatulom. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider da se stegne.
Po želji možete ukrasiti kokosovim brašnom i listićima limuna.