Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAO DA STE NA MORU!

GRČKE SPECIJALITETE LAKO MOŽETE NAPRAVITI I KOD KUĆE! Donosimo 5 starinskih recepata za svaki dan u nedelji OSVOJIĆE i najzahtevnije gurmane (FOTO)

04.08.2025. 17:05 17:15
Piše:
Izvor:
stil.kurir.rs
da
Foto: freepik, ilustracija

Donosimo vam stare grčke recepte za domaću kuhinju koja je zdrava i ukusna zbog maslinovog ulja, origana i kvalitetnog mesa

Grčka je zemlja u kojoj rado letujemo, a ono što nam ostaje u sećanju pored tople morske vode je i ukusna grčka kuhinja. Zbog toga vam danas donosimo 5 grčkih jela koje možete da spremite za ručak tokom narednih pet dana:

1. Musaka (grčka verzija)

Sastojci:

           2 patlidžana

           2 krompira

           400 g mlevenog mesa (junetina ili jagnjetina)

           1 glavica crnog luka

           2 čena belog luka

           200 ml paradajz pelata

           maslinovo ulje, so, biber, cimet, origano

da
Foto: freepik, ilustracija

Bešamel sos:

           50 g putera

           50 g brašna

           500 ml mleka

           1 jaje

           malo rendanog parmezana ili grčkog sira

Priprema: Patlidžan i krompir isecite na kolutove, posolite, ostavite 15 min da puste vodu, pa ih pecite ili propržite. Propržite luk i beli luk, dodajte meso, propržite, zatim dodajte paradajz i začine. Krčkajte 15 minuta. Napravite bešamel: istopite puter, dodajte brašno, promešajte, dolivajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, dodajte jaje i sir. U vatrostalnu činiju slažite red krompira, red mesa, red patlidžana, pa prelijte bešamelom. Pecite na 180°C oko 40 minuta dok ne porumeni.

2. Grčka salata (Horiatiki)

Sastojci:

           2 paradajza

           1 krastavac

           1 crveni luk

           1 zelena paprika

           100 g feta sira (u kocki, ne mrvljeno)

           masline (kalamata)

           maslinovo ulje, origano, morska so

Priprema:

Paradajz i krastavac naseckajte na krupnije komade. Papriku i crveni luk na kolutove. Sve stavite u činiju, dodajte masline, na vrh stavite kocku fete. Posolite, pospite origanom i prelijte maslinovim uljem. 

3. Souvlaki (grčki ražnjići)

Sastojci:

           500 g pilećeg belog mesa ili svinjetine

           3 kašike maslinovog ulja

           sok 1 limuna

           2 čena belog luka

           origano, so, biber

           štapići za ražnjiće

da
Foto: freepik, ilustracija

Priprema: Meso isecite na kocke. Marinirajte u maslinovom ulju, limunovom soku, belom luku i začinima (najmanje 1 sat).

Nabodite meso na štapiće i pecite na roštilju ili u rerni (200°C oko 20 min). Služite uz tzatziki, pita hleb i krompir.

4. Gemista (punjeno povrće)

Sastojci:

           4 paprike

           4 paradajza

           1 tikvica (po želji)

           1 glavica luka

           150 g pirinča

           maslinovo ulje, peršun, nana, so, biber

Priprema: Izdubite paprike i paradajze (sačuvajte poklopce), pulpu paradajza ispasirajte. Propržite luk, dodajte pirinač, paradajz pulpu, začine i malo vode. Dinstajte 10-ak minuta. Napunite povrće nadevom, poklopite, složite u tepsiju, prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180°C oko 1h.

5. Spanakopita (pita sa spanaćem i fetom)

Sastojci:

da
Foto: freepik, ilustracija

           500 g spanaća

           250 g feta sira

           1 jaje

           1 veza mladog luka (ili 1 manja glavica)

           maslinovo ulje

           500 g tankih kora za pitu

Priprema: Spanać obarite i dobro procedite, sitno naseckajte. Pomešajte sa izmrvljenom fetom, jajetom, seckanim lukom i maslinovim uljem. Ređajte kore u pleh, svaku premažite uljem. Na svaku drugu stavite fil. Završite korom, premažite uljem i pecite na 180°C oko 40 min.

Stil

Izvor:
stil.kurir.rs
Piše:
Pošaljite komentar