КАО ДА СТЕ НА МОРУ!
ГРЧКЕ СПЕЦИЈАЛИТЕТЕ ЛАКО МОЖЕТЕ НАПРАВИТИ И КОД КУЋЕ! Доносимо 5 старинских рецепата за сваки дан у недељи ОСВОЈИЋЕ и најзахтевније гурмане (ФОТО)
Доносимо вам старе грчке рецепте за домаћу кухињу која је здрава и укусна због маслиновог уља, оригана и квалитетног меса
Грчка је земља у којој радо летујемо, а оно што нам остаје у сећању поред топле морске воде је и укусна грчка кухиња. Због тога вам данас доносимо 5 грчких јела које можете да спремите за ручак током наредних пет дана:
1. Мусака (грчка верзија)
Састојци:
• 2 патлиџана
• 2 кромпира
• 400 г млевеног меса (јунетина или јагњетина)
• 1 главица црног лука
• 2 чена белог лука
• 200 мл парадајз пелата
• маслиново уље, со, бибер, цимет, оригано
Бешамел сос:
• 50 г путера
• 50 г брашна
• 500 мл млека
• 1 јаје
• мало ренданог пармезана или грчког сира
Припрема: Патлиџан и кромпир исеците на колутове, посолите, оставите 15 мин да пусте воду, па их пеците или пропржите. Пропржите лук и бели лук, додајте месо, пропржите, затим додајте парадајз и зачине. Крчкајте 15 минута. Направите бешамел: истопите путер, додајте брашно, промешајте, доливајте млеко. Кувајте док се не згусне, додајте јаје и сир. У ватросталну чинију слажите ред кромпира, ред меса, ред патлиџана, па прелијте бешамелом. Пеците на 180°Ц око 40 минута док не порумени.
2. Грчка салата (Хориатики)
Састојци:
• 2 парадајза
• 1 краставац
• 1 црвени лук
• 1 зелена паприка
• 100 г фета сира (у коцки, не мрвљено)
• маслине (каламата)
• маслиново уље, оригано, морска со
Припрема:
Парадајз и краставац насецкајте на крупније комаде. Паприку и црвени лук на колутове. Све ставите у чинију, додајте маслине, на врх ставите коцку фете. Посолите, поспите ориганом и прелијте маслиновим уљем.
3. Соувлаки (грчки ражњићи)
Састојци:
• 500 г пилећег белог меса или свињетине
• 3 кашике маслиновог уља
• сок 1 лимуна
• 2 чена белог лука
• оригано, со, бибер
• штапићи за ражњиће
Припрема: Месо исеците на коцке. Маринирајте у маслиновом уљу, лимуновом соку, белом луку и зачинима (најмање 1 сат).
Набодите месо на штапиће и пеците на роштиљу или у рерни (200°Ц око 20 мин). Служите уз тзатзики, пита хлеб и кромпир.
4. Гемиста (пуњено поврће)
Састојци:
• 4 паприке
• 4 парадајза
• 1 тиквица (по жељи)
• 1 главица лука
• 150 г пиринча
• маслиново уље, першун, нана, со, бибер
Припрема: Издубите паприке и парадајзе (сачувајте поклопце), пулпу парадајза испасирајте. Пропржите лук, додајте пиринач, парадајз пулпу, зачине и мало воде. Динстајте 10-ак минута. Напуните поврће надевом, поклопите, сложите у тепсију, прелијте маслиновим уљем. Пеците на 180°Ц око 1х.
5. Спанакопита (пита са спанаћем и фетом)
Састојци:
• 500 г спанаћа
• 250 г фета сира
• 1 јаје
• 1 веза младог лука (или 1 мања главица)
• маслиново уље
• 500 г танких кора за питу
Припрема: Спанаћ обарите и добро процедите, ситно насецкајте. Помешајте са измрвљеном фетом, јајетом, сецканим луком и маслиновим уљем. Ређајте коре у плех, сваку премажите уљем. На сваку другу ставите фил. Завршите кором, премажите уљем и пеците на 180°Ц око 40 мин.