scattered clouds
27°C
04.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1736
usd
101.1512
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАО ДА СТЕ НА МОРУ!

ГРЧКЕ СПЕЦИЈАЛИТЕТЕ ЛАКО МОЖЕТЕ НАПРАВИТИ И КОД КУЋЕ! Доносимо 5 старинских рецепата за сваки дан у недељи ОСВОЈИЋЕ и најзахтевније гурмане (ФОТО)

04.08.2025. 17:05 17:15
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs
da
Фото: freepik, ilustracija

Доносимо вам старе грчке рецепте за домаћу кухињу која је здрава и укусна због маслиновог уља, оригана и квалитетног меса

Грчка је земља у којој радо летујемо, а оно што нам остаје у сећању поред топле морске воде је и укусна грчка кухиња. Због тога вам данас доносимо 5 грчких јела које можете да спремите за ручак током наредних пет дана:

1. Мусака (грчка верзија)

Састојци:

           2 патлиџана

           2 кромпира

           400 г млевеног меса (јунетина или јагњетина)

           1 главица црног лука

           2 чена белог лука

           200 мл парадајз пелата

           маслиново уље, со, бибер, цимет, оригано

da
Фото: freepik, ilustracija

Бешамел сос:

           50 г путера

           50 г брашна

           500 мл млека

           1 јаје

           мало ренданог пармезана или грчког сира

Припрема: Патлиџан и кромпир исеците на колутове, посолите, оставите 15 мин да пусте воду, па их пеците или пропржите. Пропржите лук и бели лук, додајте месо, пропржите, затим додајте парадајз и зачине. Крчкајте 15 минута. Направите бешамел: истопите путер, додајте брашно, промешајте, доливајте млеко. Кувајте док се не згусне, додајте јаје и сир. У ватросталну чинију слажите ред кромпира, ред меса, ред патлиџана, па прелијте бешамелом. Пеците на 180°Ц око 40 минута док не порумени.

2. Грчка салата (Хориатики)

Састојци:

           2 парадајза

           1 краставац

           1 црвени лук

           1 зелена паприка

           100 г фета сира (у коцки, не мрвљено)

           маслине (каламата)

           маслиново уље, оригано, морска со

Припрема:

Парадајз и краставац насецкајте на крупније комаде. Паприку и црвени лук на колутове. Све ставите у чинију, додајте маслине, на врх ставите коцку фете. Посолите, поспите ориганом и прелијте маслиновим уљем. 

3. Соувлаки (грчки ражњићи)

Састојци:

           500 г пилећег белог меса или свињетине

           3 кашике маслиновог уља

           сок 1 лимуна

           2 чена белог лука

           оригано, со, бибер

           штапићи за ражњиће

da
Фото: freepik, ilustracija

Припрема: Месо исеците на коцке. Маринирајте у маслиновом уљу, лимуновом соку, белом луку и зачинима (најмање 1 сат).

Набодите месо на штапиће и пеците на роштиљу или у рерни (200°Ц око 20 мин). Служите уз тзатзики, пита хлеб и кромпир.

4. Гемиста (пуњено поврће)

Састојци:

           4 паприке

           4 парадајза

           1 тиквица (по жељи)

           1 главица лука

           150 г пиринча

           маслиново уље, першун, нана, со, бибер

Припрема: Издубите паприке и парадајзе (сачувајте поклопце), пулпу парадајза испасирајте. Пропржите лук, додајте пиринач, парадајз пулпу, зачине и мало воде. Динстајте 10-ак минута. Напуните поврће надевом, поклопите, сложите у тепсију, прелијте маслиновим уљем. Пеците на 180°Ц око 1х.

5. Спанакопита (пита са спанаћем и фетом)

Састојци:

da
Фото: freepik, ilustracija

           500 г спанаћа

           250 г фета сира

           1 јаје

           1 веза младог лука (или 1 мања главица)

           маслиново уље

           500 г танких кора за питу

Припрема: Спанаћ обарите и добро процедите, ситно насецкајте. Помешајте са измрвљеном фетом, јајетом, сецканим луком и маслиновим уљем. Ређајте коре у плех, сваку премажите уљем. На сваку другу ставите фил. Завршите кором, премажите уљем и пеците на 180°Ц око 40 мин.

Стил

Извор:
stil.kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар