NEKA VAŠ DOM MIRIŠE NA ITALIJU Sve tajne savršenih kanelona: tradicionalni recept, saveti i trikovi iskusnih kuvara
Sve što vas zanima o pravljenju kanelona – bogat recept sa mlevenim mesom i trikovi iskusnih kuvara za italijanski specijalitet!
Kaneloni su omiljeni italijanski specijalitet, bogat i ukusan – u ovom tekstu, objasnićemo vam kako se prave po najukusnijim receptima, koji su trikovi iskusnih kuvara i čime možete da zamenite sastojke koje nemate. Saznajte i kako su kaneloni dobili ime i koliko dugo kaneloni mogu da se čuvaju zamrznuti, kako biste imali ukusan ručak nadohvat ruke kada poželite malo italijanskih ukusa!
Šta su kaneloni?
Kaneloni, po italijanskoj reči cannello što znači „cev” ili „tubus”, jesu veliki valjci od testenine punjeni ukusnim nadevom, pečeni u sosu i sa sirom. Nastali su na jugu Italije, najviše su se razvili u Napulju i Siciliji, a danas su omiljeni u celoj Italiji. Prvobitno su se kaneloni pravili od rukom razvijenih listova testenine, punjenih mesom ili povrćem, dok se danas najčešće koriste suvi ili sveži valjci od testenine. Ovaj obrok je idealan za porodicu i lako se prilagođava različitim ukusima.
Kako se prave kaneloni sa mlevenim mesom i sirom?
Evo kako da napravite kanelone sa mlevenim mesom i sirom po najlakšem, proverenom receptu! Ove količine dovoljne su za četvoro ljudi.
Sastojci za fil:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 mali crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, mlevena
- 500 g mlevenog goveđeg mesa
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 250 g (1 šolja) rikote
- 1 šolja rendanog mocarela sira
- ½ šolje rendanog parmezana
- 1 jaje, blago umutiti
- Šaka svežeg peršuna, iseckanog
- 12 kanelona, suvih ili svežih.
Sastojci za sos:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka, mlevena
- 800 g (2 konzerve) mlevenih paradajza
- 1 kašičica šećera
- so i biber po ukusu
- šaka svežeg bosiljka (ili 1 kašičica suvog).
Sastojci za preliv:
- 1 šolja sira po želji, rendanog
- ¼ šolje parmezana.
Recept za kanelone sa mlevenim mesom i sirom
1. Priprema fila sa mlevenim mesom
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Pržite luk dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još minut. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Dodajte origano, so i biber. Ostavite da se malo prohladi.
U činiji pomešajte sireve, blago umućeno jaje i peršun. Dodajte ohlađeno meso i pažljivo sjedinite smesu. Ostavite sa strane.
2. Priprema sosa od paradajza
U šerpici zagrejte maslinovo ulje. Dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše. Dodajte mleveni paradajz, šećer, so i biber. Kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Na kraju umešajte bosiljak.
3. Kako da napunite kanelone
Zagrejte rernu na 180°C. U pleh za pečenje sipajte malo sosa i razmažite. Svaku "cev" testa napunite smesom pomoću poslastičarske kese ili kašike.
Složite ih u pleh. Prelijte ostatkom sosa i pospite sirom i parmezanom.
4. Pečenje kanelona
Pleh pun kanelona pokrijte alufolijom i pecite 30 minuta. Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta dok sir ne porumeni i ne postane zlatne boje.
Saveti italijanskih kuvara za pripremu i čuvanje kanelona
Nemate poslastičarsku kesu? Koristite kesu za zamrzavanje i odsecite jedan ugao.
Možete ih pripremiti dan ranije i držati u frižideru pre pečenja.
Pripremljeni kaneloni mogu da se jedu tri dana nakon pripreme ako ih čuvate u frižideru.
Ako želite da zamrznete kanelone, ispratite ceo recept do pečenja, a potom ih zamrznite. U zamrzivaču mogu da stoje do dva meseca, pa obeležite pakovanje. Kada želite da ih ispečete, direktno iz zamrzivača mogu u rernu, samo ih pecite 15 minuta duže.
Gotovi kaneloni mogu da se podgrevaju u rerni ili mikrotalasnoj pećnici.