Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OKUPITE PORODICU OKO OVOG RUSTIČNOG SPECIJALITETA „Kaubojac”, zapečeno savršenstvo koje spaja pasulj sa mlevenim i suvim mesom

15.10.2025. 14:30 14:37
Piše:
Izvor:
Krstarica
čili
Foto: Pixabay

Ako volite jela koja kombinuju rustičan ukus, jednostavnu pripremu i hranljivost, kaubojski pasulj poznat još i kao pasulju „Kaubojac“ je pravi izbor.

Kaubojac je varijacija na temu meksičkog čilija spaja pasulj, mleveno meso i suvo meso u jedno zapečeno savršenstvo koje se pamti.

Posebnu slast dobija pečenjem u rerni, a ako poželite – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posuti hlebnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.

Dobar odabir suvog pasulja je važan, ali ako vam se žuri, poslužiće i onaj iz konzerve.

pasulj
Foto: Pixabay

Zaprška nije nužna, ali ako volite – propržite kašičicu brašna na masti ili ulju i dodajte crvene paprike. Neki kuvari dodaju u zapršku i sitno iseckan beli luk. Podlijte tečnošću od pasulja pa vratite u lonac.

Sastojci:

  • 300 g suvog pasulja (ili konzerviranog, po potrebi)
  • 200 g mlevenog mesa
  • 150 g suvog mesa (slanina, kobasica ili suvi vrat)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašika brašna (opciono, za zapršku)
  • so, biber, peršun
  • malo ulja ili masti
  • po želji: hlebne mrvice.

    meso
    Foto: Pixabay

Priprema

Pasulj skuvajte do polumekog stanja. Ako koristite konzervirani, preskočite ovaj korak.

Na ulju propržite crni luk, dodajte mleveno meso i seckano suvo meso. Pržite dok ne porumeni.

Dodajte beli luk, crvenu papriku i po želji zapršku od brašna.

Umešajte pasulj, začinite po ukusu i sve prebacite u vatrostalnu posudu.

Po želji pospite hlebnim mrvicama za hrskavu koricu.

Pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta, dok se sve lepo sjedini.

Pasulj „Kaubojac“ je idealan za porodične ručkove, zimske večere i sve prilike kada želite jelo koje greje i zasiti. Može se pripremiti unapred, lako podgrejati i još bolje je kada odstoji.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
EVO KAKO DA VAM PASULJ BUDE KAO ČUVENI VOJNIČKI - Bez zaprške i potapanja preko noći: Ovih PET TRIKOVA to garantuju

EVO KAKO DA VAM PASULJ BUDE KAO ČUVENI VOJNIČKI - Bez zaprške i potapanja preko noći: Ovih PET TRIKOVA to garantuju

08.10.2025. 18:26 18:34
SIROMAŠNA ČORBA ITALIJANSKIH SELJAKA DANAS JE PRAVI HIT Probajte ovaj specijalitet od pasulja i povrća
супа

SIROMAŠNA ČORBA ITALIJANSKIH SELJAKA DANAS JE PRAVI HIT Probajte ovaj specijalitet od pasulja i povrća

01.09.2025. 19:29 19:41