OKUPITE PORODICU OKO OVOG RUSTIČNOG SPECIJALITETA „Kaubojac”, zapečeno savršenstvo koje spaja pasulj sa mlevenim i suvim mesom
Ako volite jela koja kombinuju rustičan ukus, jednostavnu pripremu i hranljivost, kaubojski pasulj poznat još i kao pasulju „Kaubojac“ je pravi izbor.
Kaubojac je varijacija na temu meksičkog čilija spaja pasulj, mleveno meso i suvo meso u jedno zapečeno savršenstvo koje se pamti.
Posebnu slast dobija pečenjem u rerni, a ako poželite – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posuti hlebnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.
Dobar odabir suvog pasulja je važan, ali ako vam se žuri, poslužiće i onaj iz konzerve.
Zaprška nije nužna, ali ako volite – propržite kašičicu brašna na masti ili ulju i dodajte crvene paprike. Neki kuvari dodaju u zapršku i sitno iseckan beli luk. Podlijte tečnošću od pasulja pa vratite u lonac.
Sastojci:
- 300 g suvog pasulja (ili konzerviranog, po potrebi)
- 200 g mlevenog mesa
- 150 g suvog mesa (slanina, kobasica ili suvi vrat)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica crvene paprike
- 1 kašika brašna (opciono, za zapršku)
- so, biber, peršun
- malo ulja ili masti
-
po želji: hlebne mrvice.
Priprema
Pasulj skuvajte do polumekog stanja. Ako koristite konzervirani, preskočite ovaj korak.
Na ulju propržite crni luk, dodajte mleveno meso i seckano suvo meso. Pržite dok ne porumeni.
Dodajte beli luk, crvenu papriku i po želji zapršku od brašna.
Umešajte pasulj, začinite po ukusu i sve prebacite u vatrostalnu posudu.
Po želji pospite hlebnim mrvicama za hrskavu koricu.
Pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta, dok se sve lepo sjedini.
Pasulj „Kaubojac“ je idealan za porodične ručkove, zimske večere i sve prilike kada želite jelo koje greje i zasiti. Može se pripremiti unapred, lako podgrejati i još bolje je kada odstoji.