OVO JE RECEPT ZA NAJLEPŠI SOK OD VIŠNJE BEZ TRUNKE KONZERVANSA Potpuno domaće, a sve sastojke već imate!
Domaći sok od višnje jedan je od onih koji odolevaju i vremenu i trendovima. Njegov osvežavajući ukus vraća u detinjstvo, a mi vam donosimo starinski recept po kom su ga pravile naše bake.
Domaći sok od višnje u isto vreme osvežava i obezbeđuje vitamine. Naše bake su ga pravile svakog leta, i to bez upotrebe konzervansa, a ipak je uspevao da opstane dve godine u špajzu i da se ne pokvari.
Recept koji su koristile je veoma jednostavan, a ako se pitate kako sok može da potraje bez dodavanja konzervansa – trik je u šećeru koji se uvek dodaje u razmeri 1:1 u odnosu na voće.
Domaći sok od višnje bez konzervansa
Sastojci:
3 kg višanja
3 kg šećera
30 g limuntusa
2 l vode
kesica vanilin-šećera (opciono)
Priprema:
Dobro operite višnje i očistite ih od koštica i peteljki. Stavite ih u duboku šerpu ili lonac, pa ih pospite šećerom i limuntusom i blago izgnječite. Pokrijte posudu pamučnom krpom i ostavite kašu da odstoji 24 sata na hladnom mestu.
Sutradan propasirajte kašu tako da se odvoji ljuska, pa je opet izgnječite, dodajte vodu i stavite da se kuva. Ukoliko volite aromu vanilin-šećera, sipajte ga u posudu sa ispasiranim višnjama čim stavite sok da se kuva. Kad sok provri, kuvate ga još pet minuta i dok je još vruć sipajte u oprane i sterilisane flaše. Odmah ih zatvarajte celofanom i pokrijte ćebetom. Posle tri dana sok je spreman za konzumaciju. Možete ga razblaživati običnom ili kiselom vodom.