ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА НАЈЛЕПШИ СОК ОД ВИШЊЕ БЕЗ ТРУНКЕ КОНЗЕРВАНСА Потпуно домаће, а све састојке већ имате!
Домаћи сок од вишње један је од оних који одолевају и времену и трендовима. Његов освежавајући укус враћа у детињство, а ми вам доносимо старински рецепт по ком су га правиле наше баке.
Домаћи сок од вишње у исто време освежава и обезбеђује витамине. Наше баке су га правиле сваког лета, и то без употребе конзерванса, а ипак је успевао да опстане две године у шпајзу и да се не поквари.
Рецепт који су користиле је веома једноставан, а ако се питате како сок може да потраје без додавања конзерванса – трик је у шећеру који се увек додаје у размери 1:1 у односу на воће.
Домаћи сок од вишње без конзерванса
Састојци:
3 кг вишања
3 кг шећера
30 г лимунтуса
2 л воде
кесица ванилин-шећера (опционо)
Припрема:
Добро оперите вишње и очистите их од коштица и петељки. Ставите их у дубоку шерпу или лонац, па их поспите шећером и лимунтусом и благо изгњечите. Покријте посуду памучном крпом и оставите кашу да одстоји 24 сата на хладном месту.
Сутрадан пропасирајте кашу тако да се одвоји љуска, па је опет изгњечите, додајте воду и ставите да се кува. Уколико волите арому ванилин-шећера, сипајте га у посуду са испасираним вишњама чим ставите сок да се кува. Кад сок проври, кувате га још пет минута и док је још врућ сипајте у опране и стерилисане флаше. Одмах их затварајте целофаном и покријте ћебетом. После три дана сок је спреман за конзумацију. Можете га разблаживати обичном или киселом водом.