Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO ZAPEČENO JELO ĆE POSTATI VAŠ NOVI OMILJENI COMFORT FOOD Kinoa, sočivo i spanać u savršenoj harmoniji ukusa

05.11.2025. 13:09 13:19
Piše:
Izvor:
PlantBased
јело
Foto: Pixabay

Postoji nešto neodoljivo u toplom zapečenom kremastom jelu koje ispuni kuću mirisom domaće hrane. A kada je takvo jelo ujedno i prepuno zdravih, prirodnih biljnih sastojaka koji hrane telo i duh na najbolji način – to je prava čarolija na tanjiru.

Ovaj biljni zapečeni obrok sa kinoom, spanaćem i sočivom upravo je primer takvog jela. U potpunosti je bez mlečnih proizvoda, a opet iznenađujuće kremast i bogatog ukusa. Kombinacijom kinoe (ili integralnog pirinča) i crvenog sočiva, dobijate osnovu punu proteina i vlakana, dok spanać unosi svežinu, boju i obilje vitamina i minerala.

Preko svega dolazi sloj biljnog sira koji se topi i daje jelu divnu zlatnu koricu. Ovo jelo je savršeno za porodične ručkove, večere sa prijateljima, ali i posebne prilike – svi će ga voleti, bez obzira da li inače jedu biljnu kuhinju ili ne (još jedan adut na posnoj trpezi).

 

 

Ovo jelo je:

„Komfi“, ali zdravo – kremasto, „sirasto“, a opet puno celovitih žitarica, mahunarki i povrća.

Puno vlakana i biljnih proteina – pruža energiju i podržava dobru probavu.

Lako se prilagođava – možete koristiti kinou ili pirinač, dodati i drugo povrće ili začine po želji.

Odlično za pripremu unapred – lako se podgreva i sjajno je za brze obroke tokom nedelje.

киноа
Foto: Pixabay

Nutritivni benefiti sastojaka

Svaki od glavnih sastojaka u ovom jelu na svoj način doprinosi našem zdravlju:

Spanać je bogat vitaminima A, C, K i folatom, kao i antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja. Sadrži gvožđe i magnezijum, koji pomažu u proizvodnji energije i radu mišića.

Kinoa (ili integralni pirinač) donosi složene ugljene hidrate, biljne proteine i minerale poput cinka, magnezijuma i kalijuma. Kinoa je i kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina u odgovarajućoj proporciji.

Crveno sočivo je bogato vlaknima i biljnim proteinima, podržava zdravlje srca i creva, i daje dugotrajan osećaj sitosti.

Crni luk doprinosi antiinflamatornim i imunološkim efektima zahvaljujući jedinjenju kvercetinu.

Biljni sir daje kremastu teksturu i bogat ukus, bez potrebe za mlekom ili puterom.

Začini poput kurkume, mlevenog kumina i paprike ne samo da pojačavaju ukus već doprinose i zdravlju organa za varenje i smanjenju upalnih procesa u telu.

Zajedno sačinjavaju obrok koji nije samo ukusan, već i koristan za srce, imunitet i zdravlje creva – i to u svakom zalogaju.

sočivo
Foto: Pixabay

Recept: Zapečena kinoa (pirinač) sa spanaćem i sočivom

Sastojci:

150 g (¾ šolje) suve kinoe ili pirinča

150 g (¾ šolje) suvog crvenog sočiva

1 kašika ulja

1 srednji crni luk, sitno seckan

400 g zamrznutog spanaća (odmrznutog)

1 kašičica mlevene paprike

½ kašičice mlevenog kima

½ kašičice mlevenog korijandera

½ kašičice belog luka u prahu

¼ kašičice kurkume

so i biber po ukusu

125 ml biljne pavlake ili kokosovog mleka iz konzerve (po izboru)

125 g rendanog biljnog sira.

spanać
Foto: Pixabay

Priprema

Skuvajte kinou (ili pirinač) i crveno sočivo: Dobro isperite kinou (ili pirinač), pa kuvajte u ključaloj vodi 2-3 minuta. Dodajte crveno sočivo i kuvajte dok oba sastojka ne omekšaju, ali da ne budu prekuvani – nastaviće da se kuvaju u rerni.

Pripremite rernu i posudu: Zagrejte rernu na 180°C i blago nauljite posudu za pečenje (oko 23x23 cm ili malo veću, a može i okrugla).

Prodinstajte luk i spanać: Na tiganju propržite crni luk 3–4 minuta, zatim dodajte odmrznuti spanać i kratko prokuvajte dok višak tečnosti ne ispari.

Sastavite jelo: U posudu za pečenje prebacite kuvanu mešavinu kinoe i sočiva i spanać. Dodajte sve začine i biljnu pavlaku (ili kokosovo mleko) i dobro izmešajte.

Zapeći: Preko jela rasporedite izrendan biljni sir i pecite 20-25 minuta, dok se sir ne istopi i ne porumeni po ivicama.

Ohladiti i poslužiti: Ostavite jelo da se prohladi petnaestak minuta pre serviranja.

Saveti za savršeno jelo

Vreme kuvanja može da varira u zavisnosti od toga da li koristite kinou ili pirinač.

Dobro isperite žitarice – da uklonite višak skroba i površinski sloj sa kinoe, koji loše utiče na ukus.

Nemojte prekuvati sastojke (kinou i sočivo) – najbolje je da ostanu blago „al dente“ pre pečenja.

Dodajte još povrća – šargarepu, tikvice, papriku (naseckajte na kockice i prepecite u rerni na papiru dvadesetak minuta) ili pečurke (prodinstajte sa lukom i spanaćem) za raznovrsnost i sezonski ukus.

Zdrava, biljna, a istovremeno „komfi“ hrana ne mora biti komplikovana – a ovo zapečeno jelo sa kinoom, sočivom i spanaćem to savršeno demonstrira. Svaki zalogaj spaja kremastu teksturu, bogat ukus i moć biljnih sastojaka. Bilo da tek istražujete plant based kuhinju ili ste već zaljubljenik, ovo jelo će sigurno često gostovati na vašem stolu.

Izvor:
PlantBased
Piše:
Pošaljite komentar
SEPTEMBAR JE VREME za spanać, salatu, rotkvicu…OVIH DEVET vrsti povrća se sada seje, a bere se do DUBOKO u jesen

ŠTA SEJATI U BAŠTI?

da

SEPTEMBAR JE VREME za spanać, salatu, rotkvicu…OVIH DEVET vrsti povrća se sada seje, a bere se do DUBOKO u jesen

10.09.2025. 19:35 19:46
ZABORAVITE SVE ŠTO STE MISLILI O SPANAĆU – OVA VERZIJA ĆE VAS OBORITI S NOGU Preliven pavlakom, obogaćen sirom pa zapečen pravi je gurmanluk
спанаћ

ZABORAVITE SVE ŠTO STE MISLILI O SPANAĆU – OVA VERZIJA ĆE VAS OBORITI S NOGU Preliven pavlakom, obogaćen sirom pa zapečen pravi je gurmanluk

20.07.2025. 14:37 14:42
VARIVO OD SOČIVA KOJE MIRIŠE NA INDIJU Uz puter sa začinima dobija se aromatična dubina ukusa
sočivo

VARIVO OD SOČIVA KOJE MIRIŠE NA INDIJU Uz puter sa začinima dobija se aromatična dubina ukusa

03.09.2025. 17:10 17:16