clear sky
11°C
05.11.2025.
Нови Сад
eur
117.2334
usd
102.0131
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЗАПЕЧЕНО ЈЕЛО ЋЕ ПОСТАТИ ВАШ НОВИ ОМИЉЕНИ COMFORT FOOD Киноа, сочиво и спанаћ у савршеној хармонији укуса

05.11.2025. 13:09 13:19
Пише:
Извор:
PlantBased
јело
Фото: Pixabay

Постоји нешто неодољиво у топлом запеченом кремастом јелу које испуни кућу мирисом домаће хране. А када је такво јело уједно и препуно здравих, природних биљних састојака који хране тело и дух на најбољи начин – то је права чаролија на тањиру.

Овај биљни запечени оброк са киноом, спанаћем и сочивом управо је пример таквог јела. У потпуности је без млечних производа, а опет изненађујуће кремаст и богатог укуса. Комбинацијом киное (или интегралног пиринча) и црвеног сочива, добијате основу пуну протеина и влакана, док спанаћ уноси свежину, боју и обиље витамина и минерала.

Преко свега долази слој биљног сира који се топи и даје јелу дивну златну корицу. Ово јело је савршено за породичне ручкове, вечере са пријатељима, али и посебне прилике – сви ће га волети, без обзира да ли иначе једу биљну кухињу или не (још један адут на посној трпези).

 

 

Ово јело је:

„Комфи“, али здраво – кремасто, „сирасто“, а опет пуно целовитих житарица, махунарки и поврћа.

Пуно влакана и биљних протеина – пружа енергију и подржава добру пробаву.

Лако се прилагођава – можете користити киноу или пиринач, додати и друго поврће или зачине по жељи.

Одлично за припрему унапред – лако се подгрева и сјајно је за брзе оброке током недеље.

киноа
Фото: Pixabay

Нутритивни бенефити састојака

Сваки од главних састојака у овом јелу на свој начин доприноси нашем здрављу:

Спанаћ је богат витаминима А, Ц, К и фолатом, као и антиоксидансима који штите ћелије од оштећења. Садржи гвожђе и магнезијум, који помажу у производњи енергије и раду мишића.

Киноа (или интегрални пиринач) доноси сложене угљене хидрате, биљне протеине и минерале попут цинка, магнезијума и калијума. Киноа је и комплетан протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина у одговарајућој пропорцији.

Црвено сочиво је богато влакнима и биљним протеинима, подржава здравље срца и црева, и даје дуготрајан осећај ситости.

Црни лук доприноси антиинфламаторним и имунолошким ефектима захваљујући једињењу кверцетину.

Биљни сир даје кремасту текстуру и богат укус, без потребе за млеком или путером.

Зачини попут куркуме, млевеног кумина и паприке не само да појачавају укус већ доприносе и здрављу органа за варење и смањењу упалних процеса у телу.

Заједно сачињавају оброк који није само укусан, већ и користан за срце, имунитет и здравље црева – и то у сваком залогају.

sočivo
Фото: Pixabay

Рецепт: Запечена киноа (пиринач) са спанаћем и сочивом

Састојци:

150 г (¾ шоље) суве киное или пиринча

150 г (¾ шоље) сувог црвеног сочива

1 кашика уља

1 средњи црни лук, ситно сецкан

400 г замрзнутог спанаћа (одмрзнутог)

1 кашичица млевене паприке

½ кашичице млевеног кима

½ кашичице млевеног коријандера

½ кашичице белог лука у праху

¼ кашичице куркуме

со и бибер по укусу

125 мл биљне павлаке или кокосовог млека из конзерве (по избору)

125 г ренданог биљног сира.

spanać
Фото: Pixabay

Припрема

Скувајте киноу (или пиринач) и црвено сочиво: Добро исперите киноу (или пиринач), па кувајте у кључалој води 2-3 минута. Додајте црвено сочиво и кувајте док оба састојка не омекшају, али да не буду прекувани – наставиће да се кувају у рерни.

Припремите рерну и посуду: Загрејте рерну на 180°Ц и благо науљите посуду за печење (око 23x23 цм или мало већу, а може и округла).

Продинстајте лук и спанаћ: На тигању пропржите црни лук 3–4 минута, затим додајте одмрзнути спанаћ и кратко прокувајте док вишак течности не испари.

Саставите јело: У посуду за печење пребаците кувану мешавину киное и сочива и спанаћ. Додајте све зачине и биљну павлаку (или кокосово млеко) и добро измешајте.

Запећи: Преко јела распоредите изрендан биљни сир и пеците 20-25 минута, док се сир не истопи и не порумени по ивицама.

Охладити и послужити: Оставите јело да се прохлади петнаестак минута пре сервирања.

Савети за савршено јело

Време кувања може да варира у зависности од тога да ли користите киноу или пиринач.

Добро исперите житарице – да уклоните вишак скроба и површински слој са киное, који лоше утиче на укус.

Немојте прекувати састојке (киноу и сочиво) – најбоље је да остану благо „ал денте“ пре печења.

Додајте још поврћа – шаргарепу, тиквице, паприку (насецкајте на коцкице и препеците у рерни на папиру двадесетак минута) или печурке (продинстајте са луком и спанаћем) за разноврсност и сезонски укус.

Здрава, биљна, а истовремено „комфи“ храна не мора бити компликована – а ово запечено јело са киноом, сочивом и спанаћем то савршено демонстрира. Сваки залогај спаја кремасту текстуру, богат укус и моћ биљних састојака. Било да тек истражујете plant based кухињу или сте већ заљубљеник, ово јело ће сигурно често гостовати на вашем столу.

Извор:
PlantBased
Пише:
Пошаљите коментар
СЕПТЕМБАР ЈЕ ВРЕМЕ за спанаћ, салату, ротквицу…ОВИХ ДЕВЕТ врсти поврћа се сада сеје, а бере се до ДУБОКО у јесен

ШТА СЕЈАТИ У БАШТИ?

da

СЕПТЕМБАР ЈЕ ВРЕМЕ за спанаћ, салату, ротквицу…ОВИХ ДЕВЕТ врсти поврћа се сада сеје, а бере се до ДУБОКО у јесен

10.09.2025. 19:35 19:46
ЗАБОРАВИТЕ СВЕ ШТО СТЕ МИСЛИЛИ О СПАНАЋУ – ОВА ВЕРЗИЈА ЋЕ ВАС ОБОРИТИ С НОГУ Преливен павлаком, обогаћен сиром па запечен прави је гурманлук
спанаћ

ЗАБОРАВИТЕ СВЕ ШТО СТЕ МИСЛИЛИ О СПАНАЋУ – ОВА ВЕРЗИЈА ЋЕ ВАС ОБОРИТИ С НОГУ Преливен павлаком, обогаћен сиром па запечен прави је гурманлук

20.07.2025. 14:37 14:42
ВАРИВО ОД СОЧИВА КОЈЕ МИРИШЕ НА ИНДИЈУ Уз путер са зачинима добија се ароматична дубина укуса
sočivo

ВАРИВО ОД СОЧИВА КОЈЕ МИРИШЕ НА ИНДИЈУ Уз путер са зачинима добија се ароматична дубина укуса

03.09.2025. 17:10 17:16