Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARO ZABORAVLJENO JELO IZ BOSNE Omak je sličan kajgani, ali ima poseban šmek domaće kuhinje

16.06.2025. 19:48 20:02
Piše:
Izvor:
Klix.ba
јело
Foto: Ilustracija pixabay

Omak je staro bosansko jelo koje se nekada redovno pripremalo za doručak.

Po ukusu i načinu pripreme podseća na kajganu. Reč je o brzom, jednostavnom i veoma zasitnom obroku, za koji je potrebno tek nekoliko osnovnih sastojaka.

Ovaj skoro zaboravljeni recept pronađen je na YouTube kanalu „Kuvaj i peci“, gde u opisu videa stoji da se jelo najbolje jede uz somun ili hleb – ali nikako kašikom!

Potrebni sastojci:

2 jajeta

350 ml mleka

so

1 puna kašika brašna

1 kocka putera (ili maslaca)

Priprema:

U šerpu ili tiganj stavite kocku putera i rastopite je na laganoj vatri. Dok se puter topi, umutite mleko i jaja, pa dodajte so i brašno. Dobro izmešajte da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica.

Kada se puter istopi i zagreje, uz stalno mešanje sipajte pripremljenu smesu u tiganj. Važno je da omak ne bude previše tečan, ali ni prekuvan.

Da proverite da li je jelo gotovo, kašikom povucite preko sredine smese – ako se ivica ne slije odmah preko praznog dela, omak je spreman za jelo.

Servira se toplo, sa hlebom, a po tradiciji – jede se isključivo rukama.

Klix.ba

Izvor:
Klix.ba
Piše:
Pošaljite komentar
KAJGANA BEZ MLEKA I ULJA? Isprobajte ovaj jednostavan savet i uživajte u savršenom doručku
кај

KAJGANA BEZ MLEKA I ULJA? Isprobajte ovaj jednostavan savet i uživajte u savršenom doručku

29.05.2025. 21:45 21:50
Recept dana: Kajgana s vlašcem i šampinjonima

Recept dana: Kajgana s vlašcem i šampinjonima

25.05.2018. 12:08 12:15