clear sky
28°C
20.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2118
usd
102.1899
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТАРО ЗАБОРАВЉЕНО ЈЕЛО ИЗ БОСНЕ Омак је сличан кајгани, али има посебан шмек домаће кухиње

16.06.2025. 19:48 20:02
Пише:
Извор:
Klix.ba
јело
Фото: Ilustracija pixabay

Омак је старо босанско јело које се некада редовно припремало за доручак.

По укусу и начину припреме подсећа на кајгану. Реч је о брзом, једноставном и веома заситном оброку, за који је потребно тек неколико основних састојака.

Овај скоро заборављени рецепт пронађен је на YouTube каналу „Кувај и пеци“, где у опису видеа стоји да се јело најбоље једе уз сомун или хлеб – али никако кашиком!

Потребни састојци:

2 јајета

350 мл млека

со

1 пуна кашика брашна

1 коцка путера (или маслаца)

Припрема:

У шерпу или тигањ ставите коцку путера и растопите је на лаганој ватри. Док се путер топи, умутите млеко и јаја, па додајте со и брашно. Добро измешајте да добијете уједначену смесу без грудвица.

Када се путер истопи и загреје, уз стално мешање сипајте припремљену смесу у тигањ. Важно је да омак не буде превише течан, али ни прекуван.

Да проверите да ли је јело готово, кашиком повуците преко средине смесе – ако се ивица не слије одмах преко празног дела, омак је спреман за јело.

Сервира се топло, са хлебом, а по традицији – једе се искључиво рукама.

Klix.ba

Извор:
Klix.ba
Пише:
Пошаљите коментар
КАЈГАНА БЕЗ МЛЕКА И УЉА? Испробајте овај једноставан савет и уживајте у савршеном доручку
кај

КАЈГАНА БЕЗ МЛЕКА И УЉА? Испробајте овај једноставан савет и уживајте у савршеном доручку

29.05.2025. 21:45 21:50
Рецепт дана: Кајгана с влашцем и шампињонима

Рецепт дана: Кајгана с влашцем и шампињонима

25.05.2018. 12:08 12:15