СТАРО ЗАБОРАВЉЕНО ЈЕЛО ИЗ БОСНЕ Омак је сличан кајгани, али има посебан шмек домаће кухиње
Омак је старо босанско јело које се некада редовно припремало за доручак.
По укусу и начину припреме подсећа на кајгану. Реч је о брзом, једноставном и веома заситном оброку, за који је потребно тек неколико основних састојака.
Овај скоро заборављени рецепт пронађен је на YouTube каналу „Кувај и пеци“, где у опису видеа стоји да се јело најбоље једе уз сомун или хлеб – али никако кашиком!
Потребни састојци:
2 јајета
350 мл млека
со
1 пуна кашика брашна
1 коцка путера (или маслаца)
Припрема:
У шерпу или тигањ ставите коцку путера и растопите је на лаганој ватри. Док се путер топи, умутите млеко и јаја, па додајте со и брашно. Добро измешајте да добијете уједначену смесу без грудвица.
Када се путер истопи и загреје, уз стално мешање сипајте припремљену смесу у тигањ. Важно је да омак не буде превише течан, али ни прекуван.
Да проверите да ли је јело готово, кашиком повуците преко средине смесе – ако се ивица не слије одмах преко празног дела, омак је спреман за јело.
Сервира се топло, са хлебом, а по традицији – једе се искључиво рукама.
Klix.ba