Брнабић: Акциони план за подршку ИТ до краја године

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, која је на челу тима владе за ИТ сектор, изјавила је данас да је завршен финални нацрт Акционог плана за

подршку ИТ сектору, иновацијама и предузетништву и да ће га влада усвојити до краја године, као и да је предвиђено улагање од око 10 милиона евра.
"Имамо оквирни буџет од око 10 милиона евра које ћемо уложити у инфраструктуру, дакле повећање капацитета образовних институција, у образовање, као и преквалификацију људи који могу овде да се баве ИТ сектором", рекла је Брнабић Танјугу у Научно-технолошком парку Београд на Звездари.

Влада намерава део тих средстава да уложи у подршку за патенте и за страт ап компаније, пошто је то ризичан капитал и потребна им је подршка државе за даљи развој.
"Желимо да повежемо локалне самоуправе и иновационе компаније и да њихови патенти буду имплементирани прво у Србији, па онда у свету", истакла је Брнабић.

Она је рекла да је министарски савет за информационе технологије, који се све више шири и иде ка томе да буде Савет за ИТ и иновације и предузентиштво,напорно радио у првих 100 дана владе.
Према њеним речима, највише се радило на изради акционог плана у сарадњи са кластерима, стартап фирмама и компанијама које послују у оквиру  Научно - технолошког парка, али и факултетима и цивилним сектором који се бави том проблематиком.

"Од њих учимо и гледамо како да њихове предлоге на најбољи начин уврстимо у акциони план. Финални нацрт акционог плана је завршен и сада радимо последње консултације у влади. Нацрт ћемо још једном поделити са свим старт ап компанијама и факултетима како би чули мишљење и видели да ли је то оно што одражава њихове потребе", додала је Брнабић.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести