Динарски кредити се вратили кући

Житељи Србије, када се задужују, најрадије узимају готовинске кредите или рефинансирајуће – тако је већ годинама. Али нешто се ту ипак променило: док су пре две-три године најпопуларнији

били кредити индексирани у еврима, а због ниже камате него они у динарима, сада је ситуација знатно другачија. Ниска инфлација и пад референтне каматне стопе Народне банке Србије учинили су своје. Динарске камате су све повољније. Додамо ли томе и податак да за позајмице у домаћој валути нема обавезног депозита или учешћа од 30 одсто, јасно је зашто је динар све занимљивији и банкарима и њиховим клијентима. То показују и подаци НБС-а: ове године је више од 70 одсто узетих кредита у динарима. Већ се чују и најаве да би због ниске инфлације код нас у наредној години ти кредити могли још појефтинити. За динарске зајмове камате се крећу од 8 до 13 одсто. О томе шта би било најразборитије учинити професор Београдске банкарске академије др Зоран Грубишић каже:

– Не треба очекивати да ће у 2017. камате на динарске кредите знатније падати – сматра Грубишић. – Можда то буде око процента. Клијентима банака који су одлучили да се задуже не може се баш препоручити да чекају пад камата, али им се сигурно може саветовати да се, уместо за фиксну каматну стопу, одлуче за варијабилну. Тада ће, уколико дође до даљег пада камата, и они враћати мање новца.

Варијабилна каматна стопа није унапред одређена за цео период отплате, али банке морају тако да је искажу да буде одредива. Тада је уобичајено да банке одреде свој фиксни део и на то додају референтну каматну стопу или проценат инфлације или пак раст цена на мало. Ти подаци су званични, односно узмају се они које НБС званично искаже.

Референтна каматна стопа НБС-а је још од летос на нивоу од четири процента. Колико у 2013. била је 11,75 одсто. Ниска инфлација омогућила је да се та стопа смањи. Ове године се очекује да инфлација буде на нивоу од два одсто, што је мање од прогнозирана четири одсто уз очекивана одступања од 1,5 одсто.

– Србија је мало тржиште, на којем влада оштра конкуренција међу банкама – каже Рашко Томашевић који води сектор становништва и комуникација у Креди агрикол банци. – Динарске камате су већ довољно ниске, а ако их поједине банке још додатно снизе, извесно је да ће их и остале следити  Али знатније смањење стопа на динарске зајмове не треба очекивати у наредном периоду.

Грађани који ових дана размишљају о узимању готовинског кредита – а исто важи и за рефинансирајуће – знају већ да ће бити у динарима. Ако може варијабилно, било би најбоље.

Д. В.

 

Динаризација

О томе да ли веће интересоваље грађана за динаре значи и почетак динаризације, Грубишић каже да више нисмо на почетку. Чињеница да су се ове године грађани више задуживали у динарима, као и да банке све више нуде динарске зајмове, говори да је динаризације не на почетку већ да је одмакла.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести