Директори блокирају реформе

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхејен оценио је да директори фирми у реструктурирању блокирају реформе у Србији и упозорио да је опасно то што људи могу

да се уморе од спровођења реформи када је процес спор и траје предуго.Тони Верхејен каже да радници не пружају отпор и узимају отпремнине, али да су менаџери ти који блокирају промене.

„Са њима је тешко изаћи на крај. Они су веома повезани, добро су плаћени и не желе да изгубе своје позиције. Ти директори живе последњих 15 година на леђима грађана Србије који плаћају порез. Интереси тих људи који су добро позиционирани и који су јаки, могу бити највећа препрека реформама”, рекао је Верхејен у интервјуу за нови број Магазина Бизни. Уз похвале српској влади да се својски труди да спроведе економске реформе и да реши проблеме које је неколико влада у прошлости избегавало да решава, он је указао да су пред Србијом дуге године економског опоравка.

„Опасно је то што људи могу да се уморе од спровођења реформи када је процес спор и траје предуго. Људи су нестрпљиви и траже брза решења, а кад имате тако дубоке проблеме као што има ова земља, онда их морате решавати због ваше деце и мора се гледати на дужи рок”, рекао је Верхејен.

Влада Србије, како је оценио, много ствари мора да уради у исто време – да реши питање комерцијалних државних предузећа и комуналних предузећа, затим ефикасност јавне управе, да се бави питањем финансирања социјалног сектора.

Коментаришући улогу Светске банке у процесу реструктурирања предузећа у Србији, Верхејен је рекао да никад политички није лако решавати питање предузећа која су наслеђена из претходног система и која немају будућност и да је највећи проблем шта урадити са 17 предузећа која су изузета из процеса реструктурирања који је орочен до маја идуће године.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести