ДОБРА ВЕСТ S&P поправио изгледе за већи рејтинга СР са стабилних на позитивне на нивоу BB+

Агенција за оцену кредитног рејтинга Standard and Poor’s побољшала је данас Републици Србији изледе за повећање кредитног рејтинга са стабилних на позитивне, уз потврду оцене кредитног рејтинга BB+ што је индикација да би Србија у наредних годину дана могла по први пут да достигне инвестициони рејтинг од једне од највећих рејтинг агенција на свету.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Позитивна прогноза за повећање кредитног рејтинга резултат је стабилног економског раста Републике Србије, одговорне макроекономске политике, снажних макроекономских резултата остварених у 2023. години, раста страних директних инвестиција и умереног нивоа јавног дуга, наводи се у извештају рејтинг агенције, преноси Министарство финансија.

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да добре вести које нам долазе од рејтинг агенције S&P, доказују стабилност наших јавних финансија и наше економије, као и њену отпорност с обзиром на сва глобална дешавања и светску економску кризу.

"Сада дефинитивно, након ове објаве и позитивних изгледа, можемо очекивати да коначно добијемо и инвестициони рејтинг, што је велики корак који Србија заслужује. Добијање инвестиционог рејтинга ће за нашу земљу значити боље услове финансирања, даљи раст БДП-а, привлачење нових инвеститора, отварање нових радних места, већа примања грађана и даље побољшање њиховог животног стандарда", нагласио је Мали.

Он је додао да се у претходном периоду показало да постоји велика заинтересованост инвеститора на домаћем тржишту капитала и интересовање за улагања у српске обвезнице деноминоване у динарима, што је уједно и потврда да су инвеститори већ оценили Србију као добру инвестициону дестинацију, те да многи од њих Србију и перципирају као земљу са инвестиционим рејтингом.

Побољшање кредитног рејтинга је додатна потврда исправности наше економске политике која долази од још једне реномиране међународне финансијске институције", навео је Синиша Мали.

 Он је подсетио и да је Међународни монетарни фонд прошле недеље завршио Мисију у Београду и том приликом саопштио да сматра да водимо добру, успешну, адекватну економску политику, те да је наша економија отпорна и јака.

Фото: pixabay.com

Мали је нагласио и да ће спровођење пројекта "Скок у будућност - Србија 2027"  допринети даљем убрзаном расту, новим инвестицијама, отварању нових радних места и континуираном повећању плата, пензија и минималне зараде, како би 2027. године просечна плата у Србији износила 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада по 650 евра.

"Упркос свим глобалним изазовима, напредак Србије се наставља и верујемо да су ово године убрзаног раста и развоја. Сви наши макроекономски показатељи нам дају разлога за оптимизам, а то нам потврђују и реномиране међународне финансијске институције“, закључио је Синиша Мали.

Како наводи Стандард анд Поор’с, током 2024. године, предвиђен је реални раст БДП Србије за 3,3 одсто, у поређењу са 2,5 одсто у 2023. години, а затим се предвиђа просечан раст у износу од 3,8 одсто у периоду од 2025. до 2027. године, као резултат повећања потрошње домаћинства, смањења инфлације, значајног повећања плата и повољнијих финансијских услова.

Агенција додаје да би кредитни рејтинг Републике Србије могао да буде побољшан у наредних 12 месеци у случају даљег раста извоза и прилива страних директних инвестиција, као и бољег фискалног резултата који би додатно утицао на даље смањење јавног дуга.

 S&P очекује благо смањење фискалног дефицита на 2,1 одсто БДП-а у 2024. години, раст дефицита текућег рачуна на 3,8 одсто БДП-а у 2024. години због јачања увоза подстакнутог домаћом потражњом, као и да ће прилив страних директних инвестиција наставити да покрива дефицит текућег рачуна, што ће помоћи одржавању високих девизних резерви централне банке.

Очекује се наставак смањења међугодишње инфлације и да ће инфлација наставити да успорава, те да би у границе циља НБС требало да се врати средином године.

 Наставак успоравања инфлације вероватно ће покренути циклус релаксације монетарне политике у наредном периоду.

Позитиван изглед, додељен од Агенције, одражава остварене снажне  макроекономске резултате Републике Србије, као и очекивано даље побољшање спољних и фискалних резултата и наставак великих капиталних инвестиција, наводе у министарству.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести