Дуалне студије од јесени на факултетима, фирме и фабрике заинтересоване

БЕОГРАД: На факултетима у Србији ускоро ће бити у понуди дуални студијски програми, а одевно инжењерство и дизајн међу првима су који ће бити развијени у сарадњи послодаваца и Факултета техничких наука у Чачку, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).
studenti fakultet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По дуалним студијама студенти ће учити теорију у амфитеатрима и учионицама, а вештине и праксу стицати у компанијама, у реалном радном окружењу код потенцијалног послодавца, наведено је у саопштењу.

Циљ увођења дуалног образовања јесте да факултети поред врхунских теоријских знања својим студентима понуде практичне компетенције које се стичу кроз рад у компанијама, објашњава декан Машинског факултета у Београду Радивоје Митровић.

Истиче да факултет врло пажљиво прати потребе привреде и да је спреман да, у кратком року, постојеће студијске програме прилагоди дуалном моделу студија.

Из ПКС подсећају да Машински факултет у понуди већ има нови мастер студијски програм Индустрија 4.0, те да је један од конципираних према смерницама дуалног образовања.

Решење проблема недостатка инжењера који је присутан и у много развијенијим економијама од наше, професор Митровић види у привлачења страних компанија да, осим производних, у Србију пребаце и развојне капацитете, пренето је у саопштењу.

Основни предуслов је унапређење квалитета образовања инжењера, што дуалне студије и омогућавају.

Привреда указује на вишеструке бенефите дуалних студија у односу на класична предавања и вежбе на факултетима.

"Предности су велике, јер се студенти у току студирања припремају за посао у струци, а компаније добијају спремне и обучене кандидате. Недавно смо отворили и фабрику у Новом Саду, у којој се производи напредна електроника за ауто индустрију, па су потребе за укључивање у дуалне студијске програме још веће, посебно везано за СМТ технологију, тестирање, оптику, електронику и машинство", истиче генерални директор компаније Continental Automotiv Србија Саша Ћоринга.

Компанија на глобалном нивоу већ има такву праксу и одличне резултате у Немачкој и Румунији.

"Continetal Automotiv Србија је врло заинтересована да се укључи у дуалне студијске програме и отворени смо за сарадњу са свим ресорсним институцијама и образовним установама. Имамо лепо искуство са нашим програмом пракси где је више од 100 студената углавном Факултета техничких наука у Новом Саду прошло праксу у нашем Истраживачко развојном центру и по завршетку добило посао у компанији", рекао је Ћоринга.

Он је најавио да на Факултету техничких наука компанија ускоро отвара и лабораторију где ће студенти имати вежбе и праксу.

Предности учења кроз рад су динамичност, иновативни приступи и значајно смањење трајања обуке за посао.

Синергија теоријског и практичног знања доводи до стварања младих, енергичних и образовних кадрова који су потребни привреди, оцењује маркетинг менаџер у чачанској компанији Tiffany Production Тамара Карапанџић.

Фирма је активно укључена у пројекат средњошколског дуалног образовања у Чачку и да је логичан след активности дуални студијски програм, коме ће се Tiffany радо придружити, каже руководилац Службе за дуално образовање Привредне коморе Србије Ана Стојановић.

"У секторима које је тражила привреда омогућено је школовање студената на академским и струковним студијама првог и другог степена. Закон о дуалном моделу у високом образовању, донет септембра 2019. године усвојио је концепт и добру праксу већ успостављеног модела дуалног образовања на средњошколском нивоу", указује Стојановић, пренето је у саопштењу.

Такође, каже она, активности ПКС у оквиру дуалних студија биће усмерене на повезивање послодаваца са високошколским установама и подршку компанијама кроз целокупан процес студирања.

Истиче, да ће учење кроз рад одговорити потребама привреде и студената, омогућити брзо запошљавање младих будућих стручњака, као и њихов останак у Србији.

Увођењем дуалних студија послодавци, који годинама указују на мањак кадрова, нарочито инжењера текстилне, машинске, електро индустрије, грађевине, ИТ-а, као и технолога различитих специјалности, имају могућност да дођу до младих људи које ће обучити према својим потребама и да, по завршетку студирања, остану да раде у компанији, рекла је Стојановић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести