Влаховић: Циљ да се погура и оствари стопа раста од 7 одсто

КОПАОНИК: У Србији постоји макроекономска стабилност и фискални простор за одрживи раст и сада је главна тема како да се у оквиру 4. индустријске револуције оствари преко потребан скоковити раст, изјавио је данас председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.
Танјуг/З. Жестић/Александар Влаховић
Фото: Танјуг/З. Жестић/Александар Влаховић

"Више није тема и питање да ли ћемо имати буџетски дефицит или не и да ли ће цене бити стабилне или неће, сада је важно искористити да се у четвртој индустријској револуцији оствари преко потребан скоковити раст", рекао је Влаховић на затварању огодишњег 27. по реду Копаник бизнис форума.

Он је навео да је рано за закључке и да ће сумирани закључци са свих панела на КБФ бити у документу "Копаоник консензус", који ће бити објављен и упућен свим креаторима економских политика - Влади Србије и НБС.

Истакао је да је овогодишњи КБФ, чија је тема била "4. индустријска револуција и повезане теме", привукао до сада највеће интересовање и да је било 1.300 учесника, 200 панелиста, 28 панела и интересантних расправа.

"Овај форум годинама уназад покушава да постави платформу за дијалог разичитих учесника у друштвеном и политичком животу и зато нису били присутни само привредници, људи из науке, међунардоних финансијских институција већ и они који креирају економску политику", рекао је Влаховић.

У току су велике и драматичне промене које ће фундаметално променити свет, а образовање мора да буде стуб развојне политике целе земље.

Треба се посветити паметној специјализацији, вештачкој интелигенцији, рекао је Влаховић.

Да би се Србија приближила просечном стандарду који постоји у развијеним земљама потребно је да зона раста буде "погурана" на горе, казао је председник Савеза економиста Србије и додао да је важно да стопа раста достигне седам процената.

Због тога је неопходно да се настави са структурним реформама, подвукао је он.

Копаоник бизнис форум наредне године биће одржан од 7. до 10. марта, најавио је Влаховић и захвалио свима који су учествовали и дали подршку одржавању скупа и ове године.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести