ФАРМЕРИ ЧУВАЈУ СВИЊЕ КОЛИКО МОГУ У Зрењанину, Вршцу и Ковину нема афричке куге

Афричка куга свиња (АКС) тренутно је под контролом. Подаци са сајта Управе за ветерину показују да је више подручја где је болест одјављена у односу на број заражених и угрожених територија.
svinja svinje Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

У томе заслуге имају ветеринарске службе, добра координација кризних штабова на локалу и оперативни штаб формиран на нивоу Владе Републике Србије, али и фармери који се придржавају заштитних мера. Оне су обавезне, без обзира на бројност стада, јер за заразну болест нема лека ни вакцине. Једино се може искоренити успављивањем свих свиња, уколико оболи само једна животиња.

Ветеринари су, показују подаци са сајта Управе за ветерину, последњи пут регистровали АКС код домаћих свиња пре неколико дана на подручју општина Бољевац и Смедеревска Паланка. 

Румску општину, односно села Витојевце и Кленак, и подручје Сремске Митровице, Сремску Рачу, ветеринари су прогласили безбедним зонама

На сајту Управе нема података колико је животиња оболело на основу које би се могла закључити величина фарме, односно бројност стада. Али, према досадашњим сазнањима, болест је више била присутна код фармера са мањим бројем свиња, мада је било куге и тамо где је стадо било и бројније. У оба случаја запажено је да је човек преносилац у ширењу вируса АКС, због непридржавања биосигурносних мера.

По званичним подацима, од АКС до сада је успавано 55.000 свиња.


Дивље свиње оболеле у 25 ловишта

Фото: ЈП „Војводинашуме“/илустрација

Осим домаћих свиња, од АКС оболевају и дивље свиње, које су, заправо, и преносиоци болести. На сајту Управе за ветерину се налазе 25 решења о проглашењу заражених подручја.

Последње решење о проглашењу заразне болести АКС код дивљих свиња написано је пре више од месец дана, 10. новембра, и односи се на ловиште Кућина на територији општине Шид и у Тителу у Јужнобачком округу, у ловишту Дорошка.

Пре тога, 27. октобра, зараженом територијом било је проглашено ловиште Тамиш - Брзава, у општини Сечањ.


Сада је активно 66 подручја у Сремском округу, Јужнобачком, Јужнобанатском, Браничевском, Зајечарском, Мачванском, Подунавском округу и на подручју Града Београда.

55.000 свиња до сада еутаназирано

Истовремено, ветеринари су укинули 117 решења о зарази и угроженим подручјима, целој територији Пчињског, Пиротског, Шумадијског и Поморавског округа, али су поново прогласили присуство болести 14. и 29. новембра у Браничевском округу на подручјима општине Пожаревац.

На територији АП Војводине у протекле три седмице решења о престанку заразне болести домаћих свиња укинута су на подручјима градова Зрењанин и Вршац, општине Ковин и на подручју града Новог Сада, у Ковиљу .

Такође, румску општину, односно села Витојевци и Кленак, и подручје Сремске Митровице, Сремска Рача, ветеринари су прогласили безбедним зонама.

З. Делић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести