ПЕСТИЦИДИ У УЉАНОЈ РЕПИЦИ КАД ЦВЕТА ПОГУБНИ ПО ПЧЕЛЕ Уљарица процветала три седмице раније него обично слути на невоље, КАКАВ ЋЕМО МЕД ЈЕСТИ ОВЕ ГОДИНЕ?

Уљана репица, прва пчелиња паша, процветала је овог пролећа три седмице раније него протеклих година због суве и топле климе.
d
Фото: Dnevnik.rs

Жути листови уљарице већ неколико дана пружају леп пејсаж дуж поља на којима се одмах поред репице могу видети и коштнице постављене ради паше пчела.Јесенас је посејано, процењује се, око 35.000 хектара, мање него у сетви 2022. године.

- Високе дневне температуре и сушна година допринели су да уљана репица пре процвета. Ранијих година први цветови су се појављивали крајем априла - казала је за „Дневник” др Ана Марјановић Јеромела са Иниститута за ратарство и повртарство у Новом Саду од националног значаја. - Сада када је репица процветала важно је какво ће време бити током вегетационог периода јер од климатских услова зависи тежина цвета, а тиме и колико ће бити репице у жетви. Као и свим озимим кулутрама, и њој је потребна киша и нешто ниже дневне температуре у односу на садашње. Уколико се настави сушни и топао период репице, приноси ће бити нижи по хектару јер је током цветања важно да се семе налије. Од броја семена зависи колико ћемо добити репице ове године.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Прошле године приноси репице кретали су се од две до 3,5 тона по хектару, а колико ће ове године бити репице, због ћуди климе, незахвално је говорити.

Не зна се ни колика ће цена бити у жетви, али је пре две-три седмице склопљен први берзански уговор за нови род уљане репице од 44 динара (43,95 динара) без ПДВ-а. И прошле године репица је отприлике толико коштала док је у жетви 2022. године уљана репица вредела скоро дупло, око 80 динара.

Фото: Dnevnik.rs


Од репице буде и 195 килограма меда

- Репица је прва значајна пчелиња паша, након које пчелари односе кошнице као оснажене на пашу на багрем -навела је др Ана Марјановић Јеромела. - Добро развијена пчелиња заједница може дневно да сакупи и до четири килограма меда. Са једног хектара репице у пуном цвету пчеле сакупе од 80 килограма меда па и до 195 килограма. Мед је жут, брзо се кристалише и добија бело-сивкасту нијансу, па је неопходно често врцање. Користи се и за справљање шећерно-медних погача. Репица има велику густину цветова - преко десет милиона, цвет производи велику количну нектра - 0,6 милиграма за 24 часа, који се образује непрекидно и пчеле посећују један цвет неколико пута. Производи и велику количину полена 1-1,3 милиграм по цвету, што привлачи пчеле из кошница удаљених и три и по до четири километра.


Фото: Дневник/С. Шушњевић

Пчелари који су изнели кошнице на прву пчелињу пашу очекују добру пашу, али истовремено упозоравају ратаре да током цветања уљане репице не третирјау репицу, али ни друге озиме културе никавим заштитним средстивма.

- Готово сваке године буде штете због прекомерне употребе хемијских средстава јер се ратари не држе закона да током цветања биљака није дозвољена употреба хемијских препарата. Зато апелујемо на њих да поведу рачуна, поготво ако виде да се у близини налазе коштнице - казао је председник Удружења „Липов мед” Ђорђе Мркић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести