Војвођанским сточарима 11 милиона динара за побољшање сточарске производње

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојио је 11 милиона динара за војвођанске сточаре у циљу побољшања сточарске производње и повећање сточног фонда, изјавио је данас помоћник покрајинског секретара Милорад Малић.
krave stoka
Фото: pixabay.com

"Ово све радимо да бисте били конкурентни на суровом тржишту, и уласком у Европску унију ваши производи свакако морају да одговарају декларацијом", рекао је Малић.

Он је такође подсетио да је у претходних шест година додељено близу 125 милиона динара за прераду меса и млека, као и да је опремљено 100 мини месара и млекара.

За други конкурс било је опредељено 150 милиона динара, од којих ће 105 милиона динара неутрошених средстава бити преусмерено на фарме.

"Други конкурс уједно реализујемо и први пут, додељујући средства за набавку приплодних грла, млечних и товних особина раса код говеда и назимица у свињарству. Било је тешко набавити и прасад за то, то смо радили када је била несташица млека, али су биле мале и цене. Влада и Министарство су дигли цене премија за млеко на 19 динара и за набавку грла свака крава је уматичена на 40 хиљада", рекао је Малић.

Он је казао да сточари неће бити оштећени, ту је јако велики број пријава за опремање фарми тако да ће та средства бити пребачена фармерима да опреме своје објекте.

"Циљ нам је да што више квалитетних приплодних грла буде у вашим оборима, и да на неки начин ту повећате своју производњу, а свакако да имате и добит. Јос један циљ нам је да остајете на селу да покушате да упослите своју фамилију и још људи", казао је помоћник покрајинског секретара.

Ове године је путем оба конкурса склопљено укупно 95 уговора, а Покрајински секретаријат ће и наредне године наставити са овом подршком пољопривредним газдинствима у АП Војводини.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести