СЕ: Мањкав стари закон о раду

Савет Европе објавио је данас извештај у којем се наводи да је само једна трећина одредби старог српског Закона о раду у складу са Европском друштвеном повељом.

"Од 22 одредбе, осам је у складу са Повељом, три је крше, док за преосталих једанаест нема довољно података за оцену", наводи се у извештају Комитета за друштвена права СЕ, који се односи на период од 2009. до краја 2012, и тиче се сада већ неважећег закона о раду.

 "Извештај се односи на период до краја 2012 и односи се на стари закон, а нови це бити обрађен у следећем извештају, кога спремамо за следећу годину", навела је за Танјуг портпаролка Савета Европе Татјана Бајева.

Она је додала да Савет ради својим темпом, те извештај који се тиче ново Закона о рау тек следи, али је приметила да Србија не испуњава обавезе када је реч о достављању информација.
Као чланица СЕ и потписница Европске друштвене повеље којом се утврђују минимална социјална права, Србија се обавезала да подноси релевантне законе на оцену Комитету и да поступа у складу са препорукама.

Комитет је у данашњем извештају констатовао да је Србија претпрошле године за готово три месеца пробилла рок за слање закона на оцену, а затим се оглушила о захтеве да достави додатне информације.

На основу расположивих података, Комитет је у извештају за посматрани период од 2009. до 2012. закључио да је осам одредби у складу са Повељом, али да се крше параграфи Повеље који се односе на право на правичну накнаду, право на организовање и право на колективно преговарање.

Реч је о одредбама којима се регулишу отказни рок и компензација у случају отпуштања, право на штрајк и дефинисање минимума процеса рада када се штрајкује у делатностима од јавног интереса.
У извештају се наводи да Србија, упркос поновљеним захтевима, није доставила податке о још 11 одредби, тако да није могуће утврдити јесу ли у складу са Повељом и тражи се да то што пре учини.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести