Војвођанске фирме лако ће наћи купца

У портфељу Агенције за приватизацију је 126 предузећа из Војводине за која се објављује јавни позив за приватизацију, а у њима је запослено нешто више од 11.000 радника.

Покрајински социјално-економски савет сматра да ће фирме из Војводине релативно лако наћи купце, а то посебно важи за компаније из аграрног сектора.

Синдикати, Унија послодаваца Војводине и Покрајинска влада – партнери Покрајинског социјално-економског савета, сматрају да је у том процесу веома важна транспарентност о инвеститорима који су Агенцији за приватизацију доставили писмо о заинтересованости.

У расправи о подацима о предузећима у приватизацији изнето је мишљење да је сет предузећа из Војводине, ако се изузме „Петрохемија”, у повољнијој ситуацији у односу на она из других делова државе јер је значајан број предузећа из области пољопривреде и прехрамбрене индустрије и пошто имају реалну перспективу, лако ће се наћи купци за њих. Било је речи, такође, о томе да су на списку за приватизацију и предузећа упропашћена још у периоду санкција и да ће, уколико држава преузме сва њихова дуговања, цех те приватизације бити велики. Посебно је било осврта на приватизацију предузећа која се баве јавним информисањем и могућност њиховог нестајања, што, по речима члана ПСЕС-а, доводи у питање и ниво демократских тековина. Између осталог, у потреби за правим информацијама о потенцијалним инвеститорима, изнето је да се међу заинтересованима поново појављују они који су учествовали у претходним неуспешним приватизацијама.

Не спорећи важност окончања приватизације у законском року, али уважавајући осетљивост тог процеса, Покрајински социјално-економски савет изразио је незадовољство својим досадашњим статусом у погледу приватизације предузећа из Војводине и непостојањем информација о том процесу.

Покрајински социјално-економски савет сматра да на одговарајући начин треба да буде укључен у одлучивање о судбини предузећа из Војводине: да се, пре доношења коначог предлога модела приватизације о сваком од 126 привредних субјеката из Војводине, претходно затражи мишљење Уније послодаваца Војводине и репрезентативних синадиката у Покрајини.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести